Konut kredilerinde sıkı yönetim ilanı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Eylül 2011 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hüseyin Özay

BDDK, hazırladığı genelge ile konut kredilerinde ?sıkıyönetim' ilan etti. Kredi kullanan da kullandıran da sıkı takip edilecek.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların konut kredisi uygulamalarına ilişkin incelemesini tamamladı. İnceleme sonrasında, bankaların konut kredisi kullanımında bazı usulsüz işlemlere imza attıkları belirlendi. Bu tespitler üzerine düğmeye basan BDDK, konut kredilerinde ?sıkıyönetim' olarak nitelendirilen genelge yayınladı. Genelgede, konut kredisi kullanımını zorlaştıracak 4 düzenleme yer aldı.

Bankalar kara liste hazırlayacak

STAR'ın ulaştığı genelgede, konut kredisindeki usulsüz işlemlerin özellikle ?emlak ofisleri ve galericiler' aracılığı ile kullanılan kredilerde yoğunlaştığına dikkat çekilerek, tüm bankalara, bu kapsamda kullanılan konut kredileri ile ilgili inceleme yapılması istendi. Genelgede, kredilere aracılık eden herhangi bir odaya bağlı olmayan galerici ve emlak ofislerine yönelik kara liste oluşturulması da istendi. Genelgede, tüketicilerin bankalara sunduğu gelir beyanlarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, gelir beyanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları ile karşılaştırılması, bu kapsamda kullandırılan kredilerin de mercek altına alınması hükmü yer aldı.

Genelgedeki düzenlemeler şöyle:

-Banka Teftiş Kurulları, emlak ofisleri ve galericiler gibi meslek gruplarının aracılık ettiği konut kredilerinin tamamını inceleyecek. İnceleme sonucunda hazırlanan raporlar BDDK'ya sunulacak.

-Emlak odasına veya diğer meslek odalarına kayıtlı olmayan emlak ofisleri gibi aracılarla ilgili bir kara liste oluşturulacak. Genelgenin gönderildiği tüm bankalar, bu listeye katkı sağlayacak.

-Konut kredisi için verilen gelir beyanları SGK kayıtları ile karşılaştırılacak. Eksik veya yalan gelir beyanlarıyla ilgili işlem yapılacak.

-Bu kapsamda kullanılan bireysel krediler de incelenecek. Risk analizleri yapılacak.

?BDDK ve TMSF'yi de tehdit etmiş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı, ÇEAŞ ve Kepez'e el konulması sürecinde, ?daha yaşın genç' diyerek dolaylı yoldan ölümle tehdit eden Uzan Ailesi'nin, BDDK ve TMSF yöneticilerine de aynı yönde tehditlerde bulunduğu ortaya çıktı. BDDK ve TMSF üst düzey yöneticileri konuyla ilgili STAR'a yaptıkları değerlendirmelerde, Uzan Ailesi'nin bireylerinden, İmarbank operasyonu kapsamında çok sayıda tehdit aldıklarını bildirdiler. Bazı tehditlerin, ?mektupla' yapıldığını ifade eden her iki kurumun yöneticileri, ?Uzanlar'ın tehditleri rutin iş haline gelmişti. Her ay doğrudan veya dolaylı yoldan tehdit alıyorduk. Bazı tehditlerde mektuplar yoluyla yapıldı. Makam odasının çekmeceleri Uzanlar'dan gelen tehdit ve şantaj mektupları ile dolu? değerlendirmesinde bulundular.

KULİSLERDEKİ YENİ TARTIŞMA

Uzan'dan para alan gazeteciler kim?

Bir süredir, gizliden gizliye konuşulan ?Uzan Ailesi'nin bazı gazetecileri desteklediği' yönündeki iddialar, Libananco kararının ardından yeniden alevlendi. İddialar, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın geçen hafta bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında da gündeme geldi. Konu Yıldız'ın, köşe yazarlarına Uzanlar'la ilgili sitemi üzerine açıldı. Uzan'ın bazı gazetecileri desteklediği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Yıldız, yorum yapmadı ancak ?İzliyoruz' demekle yetindi.

Etibank'taki kavga 3.5 yıl sonra çözüldü

TMSF ile tasfiye halindeki Emlak Bankası ve Vakıfbank arasında çıkan ?Etibank'taki alacak kavgası' 3.5 yıl sonra çözüme kavuştu. Sabah Grubu'nun, 1.1 milyar dolar bedelle Çalık Grubu'na satışının ardından, tasfiye halindeki Emlak Bankası ve kamu bankaları ?alacak tutarları' konusunda TMSF ile karşı karşıya gelmişti. Kurumlar arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle konu davalık olmuştu. TMSF ile yeniden masaya oturan kamu kurumları, tutarlar konusunda anlaşmaya vardı. Bu çerçevede, alacak tutarına itiraz eden Vakıfbank'a ödeme yapıldı. Tasfiye halindeki Emlak Bankası'na da bu hafta içinde ödeme yapılması bekleniyor. Bu ödemeyle birlikte, Sabah'ın satışından elde edilen gelirin üzerindeki bloke kalkmış olacak. Bu da Dinç Bilgin'e TMSF ile ?helalleşmenin' yolunu açacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber