'Bedelli'ye şehit rötarı/ Video

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Eylül 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnisiyatifi muhalefete bırakmamak için terör olaylarının azalmasını bekleyen hükümet, bedelliyi yeni askerlik sistemine ekleyecek.

Bedelli askerlikle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. CHP'nin kanun teklifi verdiği, MHP'nin yeşil ışık yaktığı bedelli askerlik konusunda hükümet kanadından dün iki önemli açıklama geldi. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ?Bugün yarın için hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil? derken; akşam saatlerinde Mısır'a uçmadan önce İstanbul'da açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerektiğinde konuyu Meclis'te müzakere edeceklerini belirterek, ?Bizi izlemeye devam edin? ifadesini kullandı.

Erdoğan: Ülkemizinhayrına olan adımı atarız

Radikal'in gündeme getirdiği bedelli askerlik, gündemin üst sıralarındaki yerini korumaya devam ediyor. CHP'nin bedelli askerlikle ilgili teklifine ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, muhalefetin bu konuda yetkisiz olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

?CHP'nin bu tür bir talebi seçim meydanlarındaki talebinden öte birşey değildir. Böyle birşeyi yapabilme iradesi var mı, bunların yok. MHP'nin yapabilme iradesi var mı yok. Burada irade ortaya koyabilecek olan iktidardır. İktidar, sadece kamuya mesaj vermek için bu tür adımlar atmaz. İktidar, bu konunun muhatabı kimdir, TSK'dır. Biz TSK ile bu tür çalışmaları seçim öncesi de yaptık bugün de yapıyoruz, olması gerektiği anda bununla ilgili yasa teklifini Meclis'e getirir, ondan sonra da bunu Meclis'te müzakere ederiz. Ülkemizin hayrına olan adımı atarız. Bizi izlemeye devam edin.?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, ?Oldum olası gündemimizde? dediği bedelli askerlikle ilgili bilgi veren kaynaklar ise Genelkurmay Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında mutabakat sağlandığı ısrarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan'ın da bedelliye sıcak baktığını söyleyen kaynaklar, bakanların söylediği ?gündemde yok? sözünü artış gösteren terör olaylarıyla peş peşe gelen şehitlere bağlıyor.

Radikal'in edindiği bilgilere göre bedelli askerlik konusunda hükümet ile askerler arasında mutabakat tamam. Asker ve sivil bürokratların çalışması sürüyor. Askerlik sisteminde yapılacak kapsamlı değişikliğin içerisinde bedelli askerlik de olacak. Bu kapsamdan 200 bine yakın insanın yararlanması hedefleniyor. CHP ve MHP'den gelen açıklamalar kamuoyu tepkisini düşünen hükümetin elini daha da rahatlattı. Muhalefete inisiyatif bırakmak istemeyen hükümet, zamanlamayı kendisi tayin etmekte kararlı. Bedelli konusunun terörle mücadelenin seyrine de bağlı olarak 2012 Ocak'ı öncesi Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, TSK'nın asker ihtiyacını dikkate alarak hareket ettiklerini söyledi ve ekledi:

?Bu yarın başka türlü gelişebilir mi, yani ihtiyaca göre bedelli askerlik mümkün olabilir mi, bunlar elbette insanların beklentisidir. Ama bir hükümet böyle bir karara varacağı zaman bu toplumda her gün sömürülmek yerine her gün siyasetçilerin şu veya bu sebeple kullanabilecekleri bir yerde, hiçbir zaman bu beklentileri köpürtecek, bu beklentileri büyük bir ihtimal haline getirecek bir davranış içinde olamaz, olmamalıdır.?

Arınç: CHP 50 bin kişilik bir ordu mu istiyor?

CHP ve MHP'nin daha önce bedelli askerliğe karşı çıktığını hatırlatan Arınç, ?Şimdi farklı bir davranışın içindedirler. CHP öyle bir teklif veriyor ki bu bedelli askerlik olmaktan çıkıyor hatta bedelsiz askerliği yani 800 bin kişilik mevcudu olduğu söylenen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin neredeyse mevcudunu 50 bine düşürecek bir düzenleme ile geliyor. Yani siz şunu mu söylüyorsunuz, 50 bin kişilik TSK mevcudu Türkiye'ye yeter, bununla ilgili düzenleme yapılsın. Bu tartışılabilir. Ama bedellinin arkasına sığınıp böyle bir sonuca varmak samimiyetsizliktir? diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin bedelli askerlikle ile sözlerini önemsediğini ifade eden Arınç, ?Aslında şunu yapabilirler. Yani kanun teklifi vermek bu partilerin yasal hakkıdır. Kanun teklifinin kabul edilmesi nitelikli çoğunluğa ihtiyaç duymaz. Bu tekliflerinin kesinleşmesi, kanun haline gelmesi için çaba da harcayabilirler? dedi ve ekledi: Ama hükümetten bekleniyorsa böyle bir şey, hükümet neyi ne zaman yapacağını kamuoyunda bu konunun çok fazla tartışılmasına imkân vermeden mutlaka gerçekleştirecektir. Bugün için yarın için soruyorsanız, hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber