Maliye 1.5 milyar liralık vergi kaybını gördü, 10 numara yağ ÖTV'sini artırdı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, 1.5 milyar liralık vergi kaybı ile çevre tahribatına neden olan ?10 numara yağ? sorununa çözüm için ÖTV'yi 0.3000 TL'den 1.0560 TL'ye çıkardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemenin yağlama müstahzarlarını imalatta kullanan sanayicilere yük getirmediğini söyledi.

Maliye Bakanlığı, son dönemde kullanımı yaygınlaşan ve ciddi bir vergi kaybı ile çevre tahribatına yolaçan ?10 numara yağ? sorununa çözüm için ÖTV artışı yaptı. Yağlama müstahzarları normal teslimlerde kilogramda 0.3000 TL olan ÖTV tutarı, baz yağ/madeni yağların normal teslimlerindeki vergi tutarlarına paralel olarak kilogramda 1.0560 TL'ye çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu vergi düzenlemesi ile piyasadaki ?10 numara yağ' adı altında motorin yerine yasa dışı akaryakıt satışını ve kullanımını engellemeyi amaçladıklarını söyledi.

Haksız rekabet oluyordu

Yasal olmayan şekilde akaryakıta karıştırılması mümkün olan ve aynı zamanda sanayicilerin üretimlerinde girdi olarak kullandıkları solvent diye adlandırılan mallar ile baz yağ, madeni yağ, yağlama müstahzarı, tiner gibi ürünlerin tüketiminde son yıllarda ciddi artışlar görüldüğünü hatırlatan Bakan Şimşek, artışların sanayicilerin ihtiyaç duyduğu miktarlar dikkate alındığında ciddi rakamlara tekabül etttiğini söyledi. Şimşek, piyasada 10 numara yağ adıyla bilinen söz konusu malların ilgili mevzuata aykırı olarak akaryakıt ürünlerine karıştırılmak veya doğrudan akaryakıt olarak kullanılmak suretiyle vergi kaybına ve haksız rekabete neden olunduğunu söyledi.

Sanayiciye ek yük yok

Yapılan düzenlemenin sanayicilerin imalatlarında kullandıkları solvent, tiner, baz yağ/madeni yağlar ve yağlama müstahzarlarının girdi maliyetlerini azaltmak amacıyla ÖTV mevzuatında yer alan tecil-terkin uygulamasında herhangi bir değişiklik getirmediğine dikkati çeken Şimşek, ?Yine madeni yağ veya yağlama müstahzarları üreterek bu malları ihraç eden ya da tecil-terkin yoluyla satanlara yapılan indirimli baz yağ teslimi uygulaması da aynen devam ediyor. Dolayısıyla yapılan düzenleme sanayicilerin imalatlarında kullandıkları solvent, tiner, baz yağ/madeni yağlar ve yağlama müstahzarlarının girdi maliyetlerinde herhangi bir artışa neden olmuyor. Söz konusu malları imalatlarında kullanan sanayicilerimize ilave bir vergi yükü getirilmiyor.?

Denetimler artırılacak

Maliye Bakanı Şimşek, ?Vergi düzenlemesi ile 10 numara yağ adı altında motorin yerine yasa dışı akaryakıt satışı ve kullanımını engellemeyi amaçlıyoruz. Amaç dışı kullanım ve satışı engellemek için yaygın ve yoğun vergi denetimleri artırılacak. Düzenleme ile haksız rekabetin önüne geçtik? diye konuştu.

Akaryakıt gibi kullanıldı

Daha önceki uygulamada, söz konusu madeni ve baz yağlarının ÖTV'si, bu yağları üretimlerinde ham madde olarak kullanan tekstil, boya, iplik, deri gibi stratejik endüstrilerden sanayicilerin taleplerinin de etkisiyle diğer ürünlere göre daha düşük tutularak, kilogram başına 0.30 lira olarak belirlenmişti.

Vergi avantajı, ?10 numara yağ? adı altında akaryakıta katılarak ya da akaryakıt gibi kullanılarak kötüye kullanıldı.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Gümrük Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile akaryakıt sektör temsilcileri biraraya gelerek, çözüm için çalışmalar yaptı.

EPDK, 10 numaralı yağı akaryakıt olarak satana 739 bin lira ceza kesilmesine karar verdi. Yol kenarlarında 10 numaralı yağ satışına karşı denetimler artırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber