Afyonkarahisar'da 112'ye yapılan çağrıların yüzde 95'i asılsız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2011 20:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyonkarahisar'da, 112 Acil Yardım Merkezi'ne gelen ihbarların yüzde 95'inin asılsız çıktığı bildirildi. Sağlık İl Müdürü Dr. Necip Yemenici, 112 acil yardım hizmetlerinin kesintisiz 24 saat devam ettiğini, bu süre içinde 2 bin 540 çağrı geldiğini belirterek, bu aramaların yaklaşık yüzde 95'inin asılsız çıktığını kaydetti.

Yemenici, çağrı merkezine gelen ve kayıt altına alınan telefon görüşmelerinin sağlık yardımları ile ilgili hiçbir ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Yemenici, ?Yapılan telefon görüşmeleri içerisinde kanala hayvanı düşen bir kişinin hayvanını kurtarmak için helikopter ambulansı istemesi, digitürk abonesinin yardım talebi gibi trajikomik görüşmelerin yanında çalışanları rahatsız edecek şekilde argo ve müstehcen konuşmalar da yer almaktadır.? dedi. Yemenici, gereksiz çağrıların acil yardıma ihtiyacı olan kanamalı ya da kalp krizi gibi acil müdahale gerektirecek vakalarda gecikmeye sebep olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan 112 ambulans servisinin görevinin sadece acil olan hasta ve yaralılara en hızlı şekilde ulaşarak gereken acil müdahaleyi yapmak ve en kısa sürede uygun sağlık kuruluşuna ulaştırmak olduğunu ifade eden Yemenici, ?Vatandaşlarımız bunun bilincinde değil. Bizlerden cenaze taşımak için ya da evden hastaneye ya da il dışına hasta nakli için yardım istiyorlar. Oysaki 112 ambulansları ile sadece acil hasta ya da yaralı taşınır." diye konuştu.

Necip Yemenici, vakalara şehir içinde 10 dakikanın altında bir sürede ulaşma oranının yüzde 97 olduğunu, kırsal kesimde vakaya ulaşmak için geçen sürenin de 30 dakikanın altına indirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı'na ait 182 Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS)'nin 22 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başladığını ifade edenYemenici, bu sistemle artık hastaların saatlerce hastanede beklemeyeceklerini, Türkiye'nin neresinden olursa olsun istenilen poliklinikte randevu alınabileceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber