Başbakan Erdoğan BM toplantısına çantasında 7 dosya ile gidiyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Eylül 2011 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAHYA BOSTAN

BM Genel Kurulu 66'ncı dönem açılış toplantılarına katılacak olan Erdoğan, kritik dönemlerde telefon görüşmesi yaptığı ABD Başkanı Obama ile de yüz yüze görüşecek. Erdoğan, BM konuşması ve Obama için 7 dosya hazırladı

Başbakan Tayyip Erdoğan, yarın çantasında kabarık dosyalarla ABD'ye yola çıkıyor. Arap Baharı turundan önceki gün dönen Erdoğan, ayağının tozuyla gerçekleştireceği ABD resmi ziyaretinde, 20-23 Eylül tarihlerinde yapılacak BM Genel Kurulu 66'ıncı dönem açılış toplantılarına katılacak, Genel Kurul'da da bir konuşma yapacak. Aralarında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da yer aldığı 15 liderle bir araya gelecek olan Erdoğan'ın dikkat çeken görüşmesi kritik dönemlerde telefonla konuştuğu ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleşecek. Yaklaşık 1.5 saat sürmesi beklenen görüşme Salı günü BM ana binasında yapılacak.

ÇANTADAKİ DOSYALAR

Erdoğan, ABD'ye hem BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşma hem de Obama'yla konuşulacaklar için çantasında 7 dosyayla yola çıkacak. İşte o dosyaların satır başları:

İSRAİL: Obama'nın Türkiye-İsrail ilişkisindeki tansiyonun düşürülmesi için Erdoğan'a mesaj vereceği belirtilirken, Erdoğan, Türkiye'nin üç şartının yerine getirilmemesi halinde İsrail'le ilişkilerin normalleşmeyeceğini vurgulayacak. İsrail'in uzlaşmaz bir tutum içerisinde olduğunun altını çizecek olan Erdoğan, ABD'nin müttefikine gerekli mesajı vermesini isteyecek. Netenyahu hükümetinin İsrail halkına da zarar verdiği mesajını iletecek olan Erdoğan, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisine ilişkin atacağı adımlarla ilgili bilgi de verecek.

FİLİSTİN: Erdoğan, Filistin devletinin kurulmasının vaktinin geldiği mesajını verecek. Obama'nın çağrısına rağmen devam eden işgal bölgesindeki yerleşimleri örnek göstererek, ABD'nin, Filistin'in BM'de tanınması konusundaki olumsuz tavrını gözden geçirmesini isteyecek.

KIBRIS: Erdoğan'ın önemli konu başlıklarından birisi Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin münhasır ekonomik alan belirleme çabaları ve Doğu Akdeniz'de petrol-doğalgaz arama girişimi olacak. Erdoğan, Obama'ya, Rum Kesimi'nin bölgede tansiyonu yükselttiğini belirtecek, Türkiye'nin de buna karşı adım atacağı mesajı verecek.

ARAP BAHARI: Arap Baharı turuyla ilgili Obama'ya bilgi verecek olan Erdoğan, Mısır'daki durumu anlatırken, uluslararası toplumun, ülkenin demokrasiye geçiş sürecini yakından izlemesi gerektiğinin altını çizecek. Seçimler, anayasa yapımı ve askeri konseyin yönetimi sivillere devretmesi konusunda hassas davranılmasını isteyecek. Libya konusunda başta Fransa olmak üzere bazı ülkelerin çıkar odaklı yaklaşımlarının Libya'ya ve bundan sonra gerçekleşebilecek demokrasi arayışlarına zarar vereceğinin altını çizecek.

SURİYE: Suriye konusu görüşmede önemli bir yer tutacak. Her iki lider Suriye'de yaşanan olaylar sırasında yaptıkları görüşmelerde işbirliğini vurgulamıştı. İki liderin Suriye'ye şiddetin durması için daha fazla baskı kurulması konusunda fikir alış verişinde bulunacağı öğrenildi.

TERÖR: Erdoğan, Obama'ya, Türkiye'deki terör saldırılarıyla ilgili bilgi verecek. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK varlığıyla ilgili siyasi ve askeri adımları gerektiği takdirde atacağını söyleyecek. İki liderin terörle mücadelede anlık istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması mesajı vermesi bekleniyor.

SOMALİ: BM'de Somali yararına düzenlenecek bir akşam yemeğine de katılacak olan Erdoğan, BM'de liderleri Somali'ye yardıma çağıracak. Öte yandan Erdoğan Bingazi'de önceki gece Libya'nın İtalyanlara karşı savunulmasında büyük mücadele veren Ömer Muhtar'ın anıtına, son tuğlayı koyarak anıtın açılışını yaptı.

Obama ile uzun görüşme

BM genel Kurulu sırasında ABD Başkanları diğer ülke liderleriyle program yetersizliği nedeniyle özel görüşme yapmıyor. Görüşmeler ayak üstü gerçekleşiyor. Ancak Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerilim ABD Başkanı Obama'yı bu geleneği bozmaya itti. Obama, Erdoğan' ve İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu'dan görüşme talep etti. Erdoğan ile Obama'nın görüşmesi yaklaşık 90 dakika olarak planlandı. Görüşme için bu kadar süre oldukça uzun kabul ediliyor. Öte yandan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreau 'nun New York ziyaretinin iptal edildiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber