Vergi müfettişleri arasında bizans oyunları

527 sayılı KHK ile maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri "vergi müfettişi" adı altında birleştirildi. Ancak denetim birimlerinin tarihinin 100 yılı aştığını belirten bazı meslek mensupları bu düzenlemeden oldukça rahatsız oldu. Şuan, vergi müfettişi unvanını alanlar arasında, yeterliliğini kanunla alan 1200 eski vergi denetmenine de 3600 ek gösterge verilip verilmeyeceği tartışılmaktadır. Ancak bu tartışma medyaya "1200 vergi denetmeni lise mezunu çıktı" başlığıyla servis edilmektedir. Hukuki bir tartışmanın, bir grup meslek personelini rencide etmeye vardırılması, gazetecilerin de bilip bilmeden bu konuyu yazması da hoş değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2011 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN AÇIKLAMASI

Bugün Yeni Şafak gazetesinde "bin 200 vergi denetim elemanın lise mezunu olduğu ortaya çıktı" içerikli bir haber yayımlanmıştır.

Ancak sitemize gelen yorumlar, bu haberin vergi müfettişliği adı altında yapılan birleştirmeden rahatsız olanların medyaya servis ettiği bir haber olduğunu göstermektedir. Zira konu lise mezunu olmakla ilgili değil, yeterliliğini almayan 1200 denetmene ilişkindir.

Vergi Denetmenliği 1982 yılından itibaren 4 yıllık yükseköğretim veren hukuk, işletme, iktisat gibi üniversite mezunları arasından yarışma sınavı ile atanmaktadır. Lise mezunu olanlar eğer kalmışsa (1.Dereceye yükselmek için dışarıdan yüksek öğretimi tamamlamışsa) bunların mesleğe girişi enson 1978 yılı olup,30 yılın üzerinde hizmeti bulunanlardan belki iki elin parmak sayısını geçmeyecek kadar kalmıştır.Maliye Bakanlığı ilgili branşlarda 4 yıllık Fakülte mezunu olup, mesleğe yarışma sınavı ile giren 6 ay seminer ve sonucunda eleme sınavına girip, 1 yıllık yeterlik ve refakat sürecini tamamlayan yaklaşık 500 kişiye YMM hakkı vermemek için 1993 yılında 178 sayılı KHK düzenlemesi ile 3 yıl yardımcılık yapma şartını getirmiş uzun süre yeterlik sınavı açmamıştır. (Yaklaşık 700 kişi).... Nihayet 1998 yılından itibaren de Denetmen yardımcıları için yeterlik sınavı açmıştır.1998 yılından önce girenler (toplam 1200 kişi) ise Gelir İdaresinin yeniden yapılanmasına ilişkin yasada Yeterliliğini vermiş sayılmıştır. Konu bundan ibarettir.

Şimdi kanunla yeterliliğini alan 1200 kişi bulunmakta olup, bunlara 527 sayılı KHK'da yer alan hükümden dolayı 3600 ek gösterge verilmemektedir. Ancak bu durumdaki personel, KHK'nın yanlış yorumlandığını ve 3600 ek göstergenin kanunla yeterliliğini almış olanlara da verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Şuan davalar açılmıştır. Son kararı, hakimler verecektir.

Ancak süreç bu iken, küçücük haberlr ile dahi olsa medyaya yanlış haber servisi yapmak doğru değildir.

YENİ ŞAFAK'YA TER ALAN HABER

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Maliye Bakanlığı'nda denetim birimleri birleştirilirken, bin 200 vergi denetim elemanın lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Lise mezunları müfettiş yetkisi alamadıkları için müfettişlerin 3 bin 600 göstergesi bu denetmenlere verilmedi. Lise mezunu vergi denetmenleri mahkemeye giderken, tepki olarak bakanlığın 17 ilde 249 noktaya düzenlediği denetim uygulamasına katılmamak için bir kısmının rapor aldıkları dile getirildi. Maliye Bakanlığı'nda denetim birimleri birleştirilirken, bin 200 vergi denetim elemanın lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Lise mezunları müfettiş yetkisi alamadıkları için müfettişlerin 3 bin 600 göstergesi bu denetmenlere verilmedi. Lise mezunu vergi denetmenleri mahkemeye giderken, tepki olarak bakanlığın 17 ilde 249 noktaya düzenlediği denetim uygulamasına katılmamak için bir kısmı rapor aldı. Denetim esnasında birimler arasında "ben ağayım, sen çalış" havasına girildiği belirtiliyor. Vergi müfettişi ünvanına kavuşan vergi denetmenlerinin ise "Kapı kapı mükellef gezip, sayım mı yapacağız" itirazını yaptıkları dile getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber