Bakanlık, işçi sendikalarıyla 33 maddede mutabakayı sağladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile sendikalar yasadaki değişiklikler konusunda uzlaşma sağladı. Çalışma ve Sosyal GÜvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sendikalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle Türkiye'nin ILO nezdinde eleştirilere maruz kaldığı pek çok düzenlemenin çağın gereklerine ve Türkiye'nin koşullarına göre düzenlendiğini söyledi.

Bakan Çelik, Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Sendikalar Kanunu taslağıyla ilgili sosyal taraflarla yapılan görüşmede, 33 maddede mutabakat sağlandığını bildirdi.

Yasa metninin sadeleştirildiğini, iş kollarının 28'den 18'e indirildiğini, sendikaya üyelikte ve üyelikten ayrılmada noter şartının kaldırılarak üyelikte e-devlet uygulamasına geçileceği belirten Çelik, sendika üyelik aidatında, sendika ve işçi talebinin uygulanacağını, sendikaların faaliyetlerini tüzüklerine göre yapacağını ve aynı iş kolunda farklı işverene bağlı olarak çalışan işçiye birden fazla sendikaya üye olma hakkının getirildiğini açıkladı.

Çelik, sendikaların denetiminde şeffaflık sağlanarak yeminli mali müşavirlerin yetkili kılındığını, ceza hükümlerinin hafifletilerek hapis cezalarının adli para cezalarına dönüştürüldüğünü ifade ederek, sendika üyelik yaşının 16'dan 15'e indirildiğini, geçici süreli işsizlikte sendika üyeliğinin devamının sağlandığını söyledi.

SENDİKALARA RADYO VE TELEVİZYON KURMA İMKANI

Sendikalara radyo ve televizyon kurma imkanının tanındığına işaret eden Bakan Çelik, sendika yöneticilerinin de güvencelerinin artırıldığını bildirdi.

Bakan Çelik, ''Böylece 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nda yapılan bu değişikliklerle Türkiye'nin şimdiye kadar ILO nezdinde eleştirilere maruz kaldığı, 12 Eylül'den kalma pek çok düzenleme çağın gereklerine ve ülkemiz koşullarına göre yeniden düzenlenmektedir'' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber