60 bin lojmana 'sat' emri

Haber Giriş : 26 Eylül 2011 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, arsası, semti ve konumu itibarıyla değeri yüksek olan kamu lojmanlarını satma kararı aldı. Kamuda 240 bin lojman var, ancak bunların 60 bininin satılabileceği hesaplanıyor.

Yürürlüğe giren yeni lojman yönetmeliğine, "Değerlendirilmek suretiyle ekonomiye kazandırılmaları uygun olan lojmanların tahsisleri kaldırılır" hükmü konuldu. Sayıları 240 bin civarında olan lojmanlardan 50-60 bininin satılabileceği değerlendiriliyor.

Lojmanların satışı daha önce de gündeme gelmiş ve Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde bir yasa çıkarılmıştı. 12 Mayıs 1994 tarihli bu yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından veto edildi. Yasada, Ankara'da önceki gün önünde bomba patlayan Namık Kemal Mahallesindeki lojmanların da yer alması ve buranın SİT alanı olduğunun unutulması, veto gerekçeleri arasında yer almıştı.

KAÇI SATILABİLECEK?

Gazeteport'un haberine göre; 2010 yılı itibarıyla kamunun elinde 240 bin civarında lojman bulunuyor.

Sayı bakımından Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başı çekiyor. Cumhurbaşkanlığı'nın 367, Başbakanlığın da 643 lojmanı var. Diğer bakanlıklar, KİT'ler, üniversiteler, düzenleyici kurumların da çok sayıda lojmanı bulunuyor.

Askerler ve polislerin yanısıra öğretmen, sağlık ve gümrük memuru, hakim ve savcı lojmanlarının gereklilik olduğu ve satılmayacağı belirtiliyor. Kırsal kesimdeki ormancı lojmanların ve yerleşim birimleri dışındaki lojmanların da zorunluluk nedeniyle elde tutulması gerekiyor.

Bu şartlarda, 240 bin lojmandan ancak 50-60 bin kadarının satılabileceği, ilk etapta da bunlar arasından da ekonomik açıdan konumu yüksek bulunanların seçileceği belirtiliyor.

Gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber