Yangınlar, en çok sigaradan kaynaklanıyor/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2011 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜYAK 2011 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi öncesi İstanbul'un yangın haritasının anlatıldığı toplantı düzenlendi. Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Yangından Korunma Derneği'nin (TÜYAK) düzenlediği toplantı geçmişte yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan Galata Kulesi'nde gerçekleştirildi. TÜYAK Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, İstanbul'da bir yılda meydana gelen 20 binden fazla yangının yüzde 42'sinin sigara izmariti ve kibritten kaynaklandığını söyledi.

İstanbul'un her zaman yangınla iç içe olan bir şehir olduğunu söyleyen Kılıç, bu konuda "Anadolu'nun salgını İstanbul'un yangını" şeklinde atasözünün olduğunu belirtti. Toplantının yapıldığı Galata Kulesi'nin yangınla ilişkisinin çok düşünülmediğini ifade eden Kılıç, "Kule ilk olarak gözetleme amacıyla yapılmış. Ardından zindan olmuş, rasathane olmuş ancak bunun yanında en çok yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Kulenin en önemli görevi gözetleme kulesi olmasıdır. Yangın gözetlemesi bu kuleden yapılırdı. Yangını haber vermek için kös denilen büyük davullar çalınırdı." diye konuştu.

İstanbul'da geçtiğimiz yıl yaşanan 20 bin 46 yangının 8 bin 546'sının yüzde 42,6'lık oranla sigara izmariti ve kibritten kaynaklandığını açıklayan Kılıç şöyle konuştu: "Bu oran, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde yüzde 10 mertebesinde iken, ülkemizde çok yüksek olmasının nedeni; eğitimsizlik ve sorumsuzluktur. Halkımızın sigarayı küllüğe söndürme alışkanlığının tam olmadığı düşünülürse yangınların ana sebebinin sönmemiş sigara izmaritlerinin olduğunu tahmin etmek zor değildir."

Kılıç, girilemeyen dar sokaklar, ahşap binalar, yoğun trafik, boğaz riski gibi faktörler ele alındığında İstanbul'un yangın açısından Avrupa'nın en riskli şehri olduğuna dikkat çekti. Kılıç, "İstanbul'da, ticaret merkezlerinde meydana gelen yangınların çoğunluğu, Eminönü, Beyoğlu ile sanayinin fazla olduğu Bayrampaşa ve Kartal'da, sigara ve kibritten kaynaklanan yangınlar ise en çok Eminönü ve Beyoğlu'nda yaşanıyor. Her iki ilçede de gündüz nüfusu çok fazladır. İnsan sayısı ve eski yapı sayısı ile orantılı olarak da sigara ve kibrit atılmasından meydana gelen yangın fazladır." diye konuştu.

Elektrik yangınlarını ise en fazla Eminönü ve Zeytinburnu'nda meydana geldiğini söyleyen Kılıç, "Bu ilçelerde sanayi kuruluşları ve elektrikle çalışılan iş yerleri fazla olduğundan, elektrikten kaynaklanan yangınlar fazladır. Tüpgaz yangınlarının çok olduğu ilk iki ilçe ise Gaziosmanpaşa ve Kartal ilçeleridir. Bu ilçelerde özellikle gecekondularda çok kullanılan piknik tüpleri yangınlara sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber