Bakan Eker'den et fiyatları açıklaması/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2011 17:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, et fiyatları konusunda, ''Fiyatı arttı dedikleri şey kuzu pirzola... Kuzu pirzolada fiyat arttı'' dedi.

''Gıda Güvenliği: Tarımsal Kalkınma, Gıda ve Yeterli Beslenme'' konulu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 6. Tarım Bakanları Toplantısı'nda soruları yanıtlayan Eker, İstanbul'un önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını, toplantıya 22 İİT üyesi ülkenin tarım bakanları düzeyinde katıldığını bildirdi.

Mehdi Eker, yumurta fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine, tavukçulukta, özellikle yumurtada ihracatın arttığını, dünyaya daha fazla mal satılması nedeniyle iç piyasa fiyatlarının bir miktar yukarı çıktığını, bunun geçici bir durum olduğunu ve Türkiye'de üretim kapasitesini artırma imkanının bulunduğunu söyledi.

Et fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine de Eker, şunları kaydetti:

''Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili bazı konuları hayata geçirdik. Buna ait yeni teşvik tedbirleri getirdik. Türkiye'de koyunculuğa ciddi anlamda yatırım oldu ve bu sektör büyüdü. Bu tedbirlerden bir tanesi de şuydu, genç yaştaki kuzuların kesiminin önlenmesi... 'Fiyatı arttı' dedikleri şey kuzu pirzola... Kuzu pirzolada fiyat arttı. Biz kuzunun kesilmesini istemiyoruz. Genç yaştaki, yani henüz 10-12 kilo ağırlığındaki bir kuzunun kesilmesi ekonomik olarak çok doğru gelmiyor, rasyonel değil. Bunların büyüyüp öyle kesilmesi gerekiyor. Kuzu pirzolada fiyat artışı var, onun dışında Türkiye'de ciddi bir koyun varlığında artış var. Kuzu pirzoladaki fiyat artışının nedeni erken kesim... Biz genç kuzuların kesilmesini istemiyoruz. Sürü biraz daha büyüsün gelişsin.''

Kurban Bayramı için kesinlikle Anadolu'nun hiçbir yerinde bir darlık, bir arz eksikliğinin söz konusu olmadığına işaret eden Eker, ''Ne Anadolu'da ne Trakya'da kurbanlık açısından bir problem yaşamayacağız. Birileri fiyatların yüksek olmasından medet umuyor. Ona da aracı olmamak lazım. Tüketiciyi ve bütün sektörün tamamını dikkate almamız lazım. Yeteri kadar hayvan varlığı var. İthalatın da sebebi hastalıktan korumak, Trakya için, Anadolu için değil...'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber