Hastanede öldürülen doktorun ailesine 325 bin lira tazminat

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Ekim 2011 16:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Giresun'da görev yaptığı hastanede hastası tarafından tabancayla vurularak öldürülen Dr. Ali Menekşe'nin eşi Zeynep Menekşe ve çocukları, Sağlık Bakanlığı aleyhine açtıkları tazminat davasını kazandı. Bakanlık, mahkemenin kararı uyarınca aileye 325 bin lira tazminat ödedi.

Giresun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde görevli olan doktor 51 yaşındaki Ali Menekşe, doğum günü olan 15 Ocak 2008'de tartıştığı hastası Murat Yavuz tarafından hastane koridorunda tabancayla vurularak ağır yaralandı. Psikolojik tedavi gördüğü belirtilen Murat Yavuz, aynı silahla başına ateş ederek yaşamına son verdi. Ankara'da yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Dr. Ali Menekşe de 4 Şubat 2008'de yaşamını yitirdi. Menekşe'nin ölümünün ardından yapılan girişimler sonucunda, Giresun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin adı Giresun Dr. Ali Menekşe Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak değiştirildi.

MAHKEME BAKANLIĞI TAZMİNATA MAHKUM ETTİ

Dr. Ali Menekşe'nin eşi Zeynep Menekşe ile çocukları Furkan ve Fatih Menekşe, Sağlık Bakanlığı aleyhine 5 Aralık 2008'de Ordu İdare Mahkemesi'nde 'idarenin hizmette kusuru' olduğu gerekçesiyle toplam 300 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Sağlık Bakanlığı avukatları mahkemede, "Olayda idarenin güvenlik zafiyeti yoktur. Hizmet verilen yerin hastane ve yaşamını yitiren doktoru vuran kişinin de hastası olduğu düşünüldüğünde, bu vahim hadisede Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tutmak mümkün değildir. Hastaneler umuma açık hizmet alanlarıdır ve kimi günler binlerce insanın giriş çıkış yaptığı yerlerdir. Talep edilen tazminat miktarı fahiş olup, ölen doktorun kendisinin de geçmiş yıllarda hastanede başhekim olarak görev yaptığından müterafik kusur prensibi uyarınca indirime tabi tutulması gerekmektedir" diye savunma yaptı.

Ordu İdare Mahkemesi Hakimi Önder Gülaçtı, 31 Aralık 2010'da açıkladığı kararda, Sağlık Bakanlığı'nın Zeynep Menekşe için 100 bin, Furkan Menekşe için 38 bin 85 lira, Fatih Menekşe için ise 47 bin 519 lira maddi, her üçü için de 50'şer bin lira manevi tazminat ödemesine kararı verdi.

325 BİN LİRA 24 AĞUSTOS'TA HESAPLARINA YATTI

Sağlık Bakanlığı, yasal faiziyle birlikte 305 bin lirayı bulan tazminatı Giresun Dr. Ali Menekşe Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin ödemesini istedi. Ancak döner sermayeden gelen para ile bu miktarın ödenmesinin mümkün olamayacağını kaydeden Başhekim Dr. Yenal Tuğral, İl Sağlık Müdürü Cengiz Cindemir ile birlikte Sağlık Bakanlığı'na durumu bildirerek paranın Bakanlık tarafından ödenmesini talep etti. Bakanlığın avukatlarının temyiz başvurusu yaptıkları sırada Zeynep Menekşe'nin avukatı da parayı icra yoluyla tahsil etmek için Bakırköy İcra Mahkemesi'ne başvurdu. Bakırköy 9'uncu İcra Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'na icra masrafıyla birlikte 325 bin liralık tebligat gönderdi. Bakanlık, 20 bin lirası Giresun Dr. Ali Menekşe Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin döner sermayesinden karşılanan 325 bin lirayı 24 Ağustos 2011'de ailenin hesabına yatırdı.

Kararı değerlendiren Giresun İl Sağlık Müdürü Cengiz Cindemir, hastanenin döner sermayesinden ödenen tazminatın birçok çalışanı mağdur ettiğini kaydederek, "Karara saygılıyız. Ancak ailenin bu tavrı için de üzgünüz" dedi.

Giresun Özel Ada Hastanesi'nin ortağı olan Zeynep Menekşe'nin, eşinin öldürülmesinin ardından bir süre bu hastanenin kantinini çalıştırdığı ve ardından İstanbul'a taşındığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber