Polis, elektrikli bisikletlere ceza kesmeye devam ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2011 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nin, elektrikli bisikleti A1 sınıfı sürücü belgesi olmadan kullandırdığı için bir firmaya verilen 290 TL'lik trafik cezasını iptal etmesine rağmen, bu araçları kullananlara ceza kesilmeye devam ediliyor.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, elektrikli bisiklet ile servis yapan sürücünün çalıştığı firmaya 290 TL ceza kesildi. Şanlıurfa Yemek ve Kebap isimli firmanın satın aldığı elektrikli bisikleti Çorlu Kaymakamlığı önünde durduran trafik ekipleri, firmaya ?Sürücü Belgesiz Araç Kullandırmak' sebebiyle ceza kesti.

Motoru, ehliyet gerekmediği için aldığını söyleyen iş yeri sahibi Celal Şerifoğlu, ?'Bize cezanın kesildiği 20 Eylül'de işlem yapan ekiplerin yanına gittim. Elektrikli bisikletin faturasını götürdüm. Bu araçlar ile ilgili, daha önce mahkemenin verdiği iptal kararını söylememe rağmen cezayı kestiler.'' açıklamasını yaptı. Elektrikli bisikletin saatteki hızının 25 kilometreyi geçmediğini belirten Şerifoğlu, ?'Bizim aracımız, elektrik gücü ile çalışan ve pedalıyla da kullanılabilen bir bisiklet. Elektrikli bisikletler yasal olarak bisiklet statüsünde olduğundan ruhsat ve plakaları bulunmuyor. Kanun, ?saatteki hızı en fazla 45 kilometre olan motosikletlerde ehliyet sorulabilir' diyor. Bizim elektrikli bisikletimizin saatteki hızı 25 kilometreyi geçmediği halde ceza kesilmiştir. Elektrikli bisiklet için ehliyet şartı aramak yasaya uygun olmayan bir uygulamadır.'' dedi.

Daha önce benzer bir olayda, Sakarya 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, elektrikli bisikleti ehliyetsiz kullanan vatandaşa kesilen cezayı iptal etmişti. Mahkeme, iptal gerekçesini, "Trafik Şube Müdürlüğü'nün idari yaptırım kararı ve eklerinin incelenmesinin, başvuruda bulunan yetersiz sürücü belgesi ya da sürücü belgesiz elektrikli bisiklet kullandırdığı gerekçesiyle idari para cezası verildiği ve itirazın süresinde olduğu anlaşılmıştır. 2918 sayılı yasanın 3'üncü maddesinde tanımlanan, bu kanunda kullanılan terimlerin tanımları gösterilmiştir. Buna göre, 'Motorlu bisiklet silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 kilometreden az olan bisikletlerdir' şeklinde tanımlanmıştır. Aynı yasanın 38'inci maddesinde ise A1 sürücü belgesinin motorlu bisiklet kullanıcılarının verilen belge olduğu belirtilmiştir. Başvuruda bulunan, kullandığı aracın aşağıda tanımı yapılan motorlu bisiklet tanımına uymadığı bu durumda motorlu bisikleti kullanmak için aranan A belgesini bulundurmak zorunlu olmadığı yasa kuralları gereğidir. Bu durum karşısında, 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun 2 ve 4'üncü maddelerine göre, kanunsuz kabahat ve idari yaptırım olmayacağı kuralına aykırı olarak düzenlendiği anlaşılan idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmiştir." diye açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber