Şiddete karşı elektronik takip sistemi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Ekim 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Umut ERDEM

Hükümet, kadına yönelik şiddeti önlemek için çalışmalarına hız kazandırdı.

Şiddet gören kadınları korumak için İngiltere, İspanya ve Avusturya'ya uzman ekip giderek, ülkelerin uyguladığı elektronik takip sistemlerini inceledi. Uzmanlar, İngiltere'de uygulanan ?telefon üzerinden imdat? sistemini değerlendiriyor.

Uzman ekip oluşturuldu

Hükümet, Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı'nın 14'üncü maddesindeki ?Elektronik izleme yöntemiyle takip? içeriğine uygun bir sistem arıyor. Sistemi bulmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı teknik uzmanlarının yer aldığı ortaklaşa bir ekip oluşturuldu. Ekip, Avusturya ve İspanya'nın ardından son olarak 6-8 Ekim tarihleri arasında İngiltere'ye gitti, burada hükümetin uyguladığı telefon üzerinden imdat sistemini inceledi. Sistemde, ağır şiddet riski altında olan kadınlara devlet, konuşma özelliği kaldırılmış herhangi bir cep telefonu veriyor. Telefona, mağdur kadınların bilgi kayıtlarının da olduğu özel bir yazılım yükleniyor. Kadın, riskli bir durumda telefonun bir tek tuşuna basarak, Türkiye'deki 155 Hattı'na karşılık gelen İngiltere polisinin 999 hattına çağrıda bulunuyor. Güvenlik güçleri GPS üzerinden telefonun olduğu yere anında ulaşıyor.

İngiltere 250 kadında deniyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri, İngiltere'nin Londra yakınında 1 milyon 200 bin nüfuslu bir bölgede sistemi denediklerini belirterek, şunları söylediler: ?Proje onlarda da 6 aylık bir deneme sürecinde. Şimdilik 250 kadın üzerinde kullanıyorlar. Olumlu sonuçlar almışlar ama tam fizibilitesini bitirmemişler. Biz de şimdi sistemi raporluyoruz, ilave dokümanlar istedik. Başka birkaç ülke örneğini de getiriyor arkadaşlar. Hepsi masaya yatırılacak. Hangisi altyapısı, teknolojik desteği ve coğrafi özellikleri ile Türkiye'ye uygunsa ortak akılla ortak bir yol bulunacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber