Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda büyük soygun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Ekim 2011 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç saymanın 10 yıl içinde bakanlığın 7 milyon TL'sini zimmetlerine geçirdiği belirlendi. Savcılık kurum çalışanı üç sayman hakkında soruşturma başlattı. 10yıl boyunca Sayıştay denetimi dahil iç kontrollerde bile fark edilmeyen skandal yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hesapların devredilmesi sonucu ortaya çıkartıldı. 2 bin 800 lira maaş alan saymanların bakanlığın hesaplarından her ay kendilerine 8 bin lira ile 360 bin lira arasındamaaş yatırdıkları tespit edildi. Çevre veOrman Bakanlığı'nınOrman ve Su İşleri Bakanlığı'na dönüştürülmesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulması sonucu iki bakanlık arasında hesap devirleri yapıldı. Bu işlemler sırasında hesap uzmanları bakanlığın çeşitli ödeneklerinde 7milyon TL civarında ?açık? belirledi.Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu'nun talimatı ile ikimüfettiş soruşturma için görevlendirildi.

YAKALAMA KARARI ÇIKTI

Müfettişler saymanlıkta görevli Filiz S, İnayet K.ve Şenol B'ninmüsteşardahil 3 binbakanlıkçalışanının her ay kamu bankalarına yatırılan maaş hesaplarında usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığını tespit etti. Müfettişler 2001 ile 2011 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bankalara yatırılanmaaş ödemelerini mercek altına aldı. Zimmete ilişkin somut delillere ulaşılınca konu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildi. Savcılık da ?zimmet, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık yapmakla? suçlanan saymanlar Filiz S, İnayetK. veŞenol B. hakkında ?yakalama? kararı çıkarttı. Ankara polisi, bakanlığın 7milyon TL'sini zimmetlerine geçirdikleri öne sürülen üç saymanın peşine düştü.

Kimse fark etmemiş

Adli ve idari soruşturmada üç saymanın her ay elektronik ortamda bankaya gönderdikleri maaş listelerinde kendilerininmaaşını 8, 10, 20, 50, 100, 150, 200, 250, 300 hatta 360 bin lira gösterdikleri anlaşıldı. Saymanların ?astronomik? maaşlarını bakanlığın diğer ödeneklerindenmaaş hesabına aktardıkları paralarla finanse ettikleri öne sürüldü. Bakanlığın farklı ödeneklerini maaş hesabına transfer eden saymanlar bu yolla yıllar boyunca dudak uçuklatanmaaşlar aldı. Ancak, bu işlem ne Maliye Bakanlığı, ne Sayıştay denetçileri ne de kurum içi yapılan denetimlerde fark edildi.

Zimmetin boyutu büyüyebilir

Bakan Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturmada zimmetin boyutunun artabileceği bildirildi. Saymanların zimmetlerine geçirdikleri milyonlarca TL'yi nasıl akladıkları da soruşturma konusu oldu. Savcılık, Bankalar Birliği dışında şüphelilerinmal varlığını tespit edip el koymak için tapu müdürlüklerine ve İMKB'ye yazı gönderdi.

Hesaplarını boşaltmışlar

Skandalın ortaya çıktığı geçen cuma günü hesabına 3,5 milyon TL aktardığı belirlenen İnayet K'nin işe gelmemesi ?paralarla birlikte kaçtığı? şeklinde yorumlandı. Üç saymanın 2001-2009 yılları arasında zimmeti makul ölçülerde yaptığı ifade edildi. İlk 9 yılda her ay kendilerine 8-10-12 bin lira maaş yatıran saymanlar 2010-2011 yıllarında ise çıtayı oldukça yükseltti. Son iki yıl içinde maaş hesaplarına 50 bin lira ile 360 bin lira arasında para yatırdıkları ortaya çıktı. Bakanlık müfettişleri ve savcılık üç saymanın maaş dahil tüm bankalardaki hesaplarını incelemeye aldı. Ancak, hesaplarda para bulunamadı. Kapsamlı incelemede İnayet K'nin Mercedes dahil 3- 4 lüks araba satın aldığı ve hesaplarından otomotiv firmalarına EFT'- ler yaptığı belirlendi. Hesaplardaki işlemlerden maaş hesabına yatırılan paraların başka bankalarda açılan mevduat hesaplarına aktarıldığı ve oralardan çekildiği anlaşıldı.

HABER: Kamil ELİBOL/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber