Özel birlikler sonuç alınıncaya kadar Kuzey Irak'ta olacak/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Ekim 2011 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN YAHYA BOSTAN

Türkiye, 24 askerimizin şehit olduğu saldırı üzerine "Terör yuvaları temizleninceye kadar sürekli nokta kara operasyonu" kararı aldı. Özel birlikler anlık istihbaratlarla nokta operasyonlar yapacak. Bölgede birlikler için üs kurulması da gündemde

TürkSilahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 22 taburla 5 bölgede başlattığı harekatın Kuzey Irak bölümünün ayrıntıları belli oldu. 13 askerin şehit olduğu 14 Temmuz'daki Silvan saldırısından sonra "Kuzey Irak'a gerek gördüğümüz her an hava harekatı yaparız" diyen Türkiye, 24 askerin şehit olduğu Çukurca saldırısı üzerine "Terör yuvaları temizleninceye kadar sürekli nokta kara operasyonu" kararı aldı. Operasyonun kapsamı ve yöntemi 19 Ekim Çarşamba günü Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan güvenlik zirvesinde belirlendi. Toplantıda genel hatlarıyla iki ayrı operasyon seçeneği üzerinde duruldu. Harekat özel birliklerin nokta operasyonu, komando birliklerinin ise alan hakimiyeti sağlayacağı şekilde planlandı.

KUZEY IRAK'TA ÖZEL ÜS

Özel birlikler anlık istihbarat bilgileriyle belirlenen terör yuvalarını çembere alıyor ve operasyon düzenliyor. Sık sık tekrarlanacak hava ve kara operasyonlarıyla, birlikler Kuzey Irak'ta geniş bir alanda temizlik yapacak. Önceki gece Kuzey Irak'a geçen özel birlikler Zap ve Hakurk'taki kritik geçişleri tuttu. Özel birliklerin Kuzey Irak'a sonuç alıncaya kadar bazı bölgelerde üs bölgesi oluşturması gündemde. Sınır ötesinde ve yurt içinde komandolara, F-16 ve F-4'ler ise havadan destek sağlıyor. PKK'lıların tespit edildiği bölgeler, Kobra helikopterler tarafından vurulurken, İnsansız Hava Araçları (İHA) da aktif olarak kullanılıyor. Operasyonlar için zaman tahdidi konmaması, operasyonların netice alınana kadar "sınırsız olması" kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya da hava operasyonlarıyla ilgili "Sorun çözülene kadar devam edecek" dediği öğrenildi. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Türkler, 24 askerini öldüren PKK'nın izini sürüyorlar ve bunu Irak'ın kuzeyine girerek yapıyorlar, çünkü orası (PKK'nın) sığınaklarının olduğu yer" dedi.

Genelkurmay: Operasyonların büyük bölümü yurt içinde

Genelkurmay Başkanlığı, kara ve hava operasyonlarının büyük bölümünün ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürüldüğünü, sınır ötesindeki Irak'ın kuzeyinde ise birkaç noktada kara ve hava harekatına devam edildiğini bildirdi. Açıklamada şunlar ifade edildi: "Medya organlarında, bu açıklamamızın yanlış yorumlanarak, yapılan operasyonların tamamının yurt dışına yönelik olduğuna dair yazı ve yorumlara yer verildiği görülmüştür. Kara ve hava operasyonlarının büyük bir bölümü yurt içinde, ağırlıklı olarak Çukurca bölgesinde sürdürülürken Irak'ın kuzeyinde, sınır ötesinde birkaç noktada kara ve hava harekatına devam edilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber