Vekiller de intibak istiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ekim 2011 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, emeklilik konusunda milletvekilleri arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için Çalışma Bakanı Çelik'e talimat verdi

Hakkı KURBAN

Emekliler için çıkarılacak 'İntibak Yasası', çok sayıda milletvekiline 'süper emeklilik' yolunu kısaltacak. Memuriyetten gelenlerin, 2 yıllık parlamenterlik görevinden sonra yaş, prim gün sayısı ve çalışma süresi kriterlerini karşılamak kaydıyla 'milletvekili emeklisi' olma hakkını kazanmasına rağmen, diğerlerinin ancak 4 yılda bu imkana kavuşması, yeni düzenlemeyi gündeme getirdi.

Bazı milletvekillerinin, AK Parti'nin Kızılcahamam Kampı'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın moderatörlük yaptığı toplantıda bu eşitsizliği ilettikleri, Başbakan'ın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e 'Gerekli düzenlemeyi yapın, eşitliği sağlayın' talimatı verdiği öğrenildi. Değişiklik gerçekleştiğinde 12 Haziran seçimlerinde Meclis'e giren yeni milletvekilleri de, gerekli şartları taşımaları ve 2 yıllık parlamenterlik hizmetinin ardından milletvekili emeklisi olma hakkına sahip olacak.

NASIL ETKİLEYECEK?

İlk kez vekil seçilenler, diğer şartları yerine getirmiş olmaları durumunda ikinci yılı doldurduklarında 'hem vekil maaşı hem de vekil emekli aylığı' olarak çift aylık alıyorlar.

Sözleşmeli Öğretmen gerekçesi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) sözleşmeli öğretmenliğe vize verdiği kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Danıştay 12. Dairesi'nin 'Kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenlerin aynı işi yapmalarına karşı özlük haklarının farklı olması 'anayasa'ya aykırıdır' iddiasına karşın AYM, sözleşmeli öğretmenlerin 'diğer kamu görevlileri' statüsünde olduğunu, bu nedenle kadrolu öğretmenlerle aralarında statü farkı bulunduğunu belirterek anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edildiği iddiasını yerinde bulmadı. Muhalif kalan üyelerden Engin Yıldırım, sözleşmeli öğretmenliğin istisnai bir düzenlemeyken yaygın bir uygulama haline geldiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber