En ucuz kurbanı Van, en pahalısını İzmir kesecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2011 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurban pazarları kurulmaya başlayınca fiyatlar belli oldu. Fiyatlar, geçen yıla göre aynı düzeyde kalırken, Van'da 5 bin 500 lira olan büyükbaş hayvan İstanbul'da 7 bin, İzmir'de ise 9 bin lirayı buluyor.

Kurbanlıklar pazarlardaki yerini almaya başlarken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), bazı illerdeki tahmini üretici kurbanlık hayvan satış fiyatlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre kurbanlık fiyatları, geçen yılla karşılaştırıldığında hemen hemen aynı düzeyde kalacak. Buna göre büyükbaş hayvanların fiyatı 2 bin-9 bin lira, küçükbaş hayvanların fiyatları ise 400-1500 lira arasında değişiyor. Kurbanlıkların en ucuzu Van'da, en pahalısı ise İzmir'de bulunuyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini, baz yerlerde canlı kilo ve et fiyatı üzerinden, bazı yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış yapıldığını söyledi.

Küçükbaş hayvan 500 lira

Birlik teknik müşavirlerinin iller bazlı yaptığı araştırmalara dayanan fiyatların, bayramda oluşacak fiyatlara referans kabul edilebileceğini belirten TZOB?Başkanı Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti: ?Bu yılki kurbanlık fiyatları, büyükbaşta illere ve canlı ağırlığa göre farklılaşmakla birlikte, hayvan başına 2 bin ile 9 bin lira arasında, küçükbaşta ise 400 ile bin 500 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 8-13 lira, küçükbaşta ise yine kilogram başına 10-17 lira olacağı tahmin edilmektedir. Fiyatların iller bazında bu bayramda genel olarak geçen yıla yakın ya da daha düşük seyredeceği görülmektedir. Üreticilerimiz bu yıl ellerinde yeterince hayvan olduğunu, halkımızın ?hayvan bulamayacağız' diye endişelenmesine gerek olmadığını belirtmektedirler. Yaptığımız görüşmelerden çıkan sonuçlar, üreticilerimizin bu yıl da satışlardan umutlu olduğunu göstermektedir.?

Kurbanlık hayvan fiyatlarının yanında, bu fiyatlara etki edecek nakliye bedellerinde yüzde 20 civarında bir artış belirlediklerini aktaran Bayraktar, yem fiyatlarında da yüzde 13-26 seviyeleri arasında bir yükselmenin olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber