Öğrencinin kredi borcuna ikinci kez fatura çıkarıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 09:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Katkı ve öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen 500 bine yakın üniversite mezunu icralık olurken, borcunu yapılandırıp ödeyen binlerce kişiye de yeniden borç çıktı

Yüksek öğrenim kredi borcunu ödeyen binlerce öğrenci ikinci fatura şoku yaşıyor. Katkı ve öğrenim kredisi borcunu ödemeyen 500 bine yakın üniversite mezunu icralık olurken, ödeyen binlerce kişiye de yeniden borç çıktı. YURTKUR verilerine göre yaklaşık 958bin kişinin öğrenim, 740 bin kişinin de katkı kredisi borcu bulunuyor. Borçlu mezunlar geçen yıl borçlarını yeniden yapılandırma imkânına kavuştu. Ancak, borcunu yapılandıran üniversitelilerin sevinci kısa sürdü. Vergi dairelerinden gönderilen icra takip bildirimleri borcunu tek seferde ya da taksitlendirerek yatıranları şok etti. Borcunu ödeyenlerin adreslerine gönderilen icra bildirimlerinde, haciz işlemi başlatılacağı bildirildi.

3 BİN LİRALIK FATURA

Yapılandırma kapsamında 7 bin liralık borcunu taksitlendiren A.Yılmaz, icra takibi gönderilen binlerce mağdurdan biri. Üç ayda bir 900 lira taksit ödediğini belirten Yılmaz, başına gelenleri şöyle anlattı: "Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan 2 bin 500 lira borcum olduğuna dair bildirim geldi. Haziran ayında taksitimi Ziraat Bankası'na yatırdım. Ancak yaptığım ödeme vergi dairesine düşmemiş. Üstelik ödemezseniz hacze gelinecek, hapis cezası ile de karşılaşabilirsiniz deniyor. Vergi dairesi 'postaya takılmış', Maliye de sistemden kaynaklı sıkıntı var diyor. İcrayı iptal edene kadar gitmediğimiz kapı kalmadı." Vergi daireleri icra bildirimini durdurmak isteyen öğrencilerden kredi borcunu yatırdığına dair dekont istiyor. Dekontu saklamayanları da büyük sıkıntı bekliyor. İkinci fatura şoku yaşayan mağdurlar bildirimle birlikte yasal icra takibi başladığı için soruna acilen çözüm çağrısı yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber