Döviz kurlarındaki dalgalanmayı 2 yabancı büyük banka yapıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'de son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın altından, bazı bankaların büyük oyunu çıktı. Döviz kurlarında oynanan büyük oyunda ise başı, iki yabancı banka çekiyor. Dövizle oynayan bankalar ise kara listeye alındı. Merkez Bankası'nın, 5.5 yıl aradan sonra doğrudan müdahale etmek zorunda kaldığı döviz piyasalarında yaşananların perde arkası gün yüzüne çıktı. Star'ın ekonomi yönetiminden edindiği bilgiye göre, son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın perde arkasında, faizlerin yükseltilerek daha yüksek rant elde etmek isteyen bazı bankalar bulunuyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Merkez Bankası'nın döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte 1.3 milyar dolar seviyesine kadar çıkardığı döviz satış ihalelerinde ilginç olaylar yaşandı. Bu olayların başında ise teklif veren bankaların döviz almamaları geliyor. İkinci olarak, döviz kotasyonlarında sürekli yüksek dolar kuru belirleyen bankalar, düzenlenen ihalelere katılmıyor.

Kılıfına uyduruluyor, cezası yok

Bu bankalar, spot piyasadan döviz talebinde bulunmuyor. Yani döviz ihtiyacı olduğu öne sürülerek, döviz kurları yükseltilirken, bu talebi dile getirenler bankadan döviz almıyorlar. Döviz kurlarında suni talep oluşturan bankaların başında Avrupa merkezli ve ABD merkezli iki bankanın yer aldığı öğrenildi. Her iki bankanın da geçmişte buna benzer sabıkalarının olduğunu ifade eden yetkililer, bu iki bankanın 2001 Şubat krizinde de etkin rol oynadığına dikkat çektiler. Yetkililer, dövizdeki dalgalanmanın asıl nedeninin, Merkez Bankası'nı faizleri yükseltmeye zorlamak olduğunu kaydettiler. Yetkililer, bankaların dövizde yaptığı işlemlerin mevzuatlar çerçevesinde yapıldığını bu nedenle bu tür işlemlerde bulunan bankalara ceza verilemediğini kaydettiler. Bankaların döviz kurlarındaki davranışının, etik olmadığını ifade eden yetkililer, bu tür davranışta bulunan bankaların yakından takip edildiğini bildirdiler. Yetkililer ?Spekülatör bankaları not ettik? dediler. 8HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

BDDK BOŞUNA UYARMAMIŞ

Dedikodu krizini rakipler çıkardı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, geçen hafta yaptığı ?bankacılıkta dedikodu riskine izin vermeyiz' açıklamasının altından, ilginç bir skandal çıktı. Alınan bilgiye göre merkezi Avrupa'da bulunan bazı bankaların mevduatını çekmek isteyen Türk bankaları, Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların batacağına ilişkin dedikodular üretmeye başladı. Hatta bazı banka yöneticilerinin rakipleri hakkında, BDDK'nın bu bankalara el koyacağına yönelik iddialarda bulunduğu tespit edilince Tevfik Bilgin de uyarıyı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber