Atalay: Kalıcı konutlar yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2011 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Bu geçici çözümlerin yerine Elazığ depreminden sonra olduğu gibi hemen kalıcı konutları yapacağız'' dedi.

Atalay, Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile basın toplantısı düzenledi.

Depremin ardından devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

''Deprem, Van merkez, merkez köyler ile Erciş ilçesinde etkili oldu. Van merkezde 6 bina yıkılmış, 3'ünde arama kurtarma çalışmaları tamamlanmış, diğer 3 binada enkaz kaldırma çalışması devam ediyor. Van merkezde 36, merkez köylerde 62 kişi olmak üzere hayatını kaybeden 98 kişidir. 19 merkez köyümüzde konut hasar sayısı fazla. Erciş ilçemizde ise 63 bina yıkılmış ve burada 141 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. İl genelinde toplam 239 vatandaşımız hayatını kaybederken 300 civarında yaralımız var.''

Artçı depremler olduğu için vatandaşların evlerine girmek yerine evlerinin yanında çadır kurarak burada kalmak istediklerini ifade eden Atalay, ''6 yerde toplu çadır kentler kuruldu. Vatandaşlarımız aile olarak çadır alarak evinin yanında olmak istiyor. Yine mutfaklar kuruldu. İstanbul ve Konya büyükşehir belediyeleri bu konuda harekete geçti. Erciş'te 25 bin kişiye sıcak yemek vermeye başladılar. Türk Kızılayı ve diğer kurumlarımızın bu konuda önemli çalışmaları var'' dedi.

Türkiye'nin artık geçmişte olduğu gibi doğal afetler karşısında aciz kalmadığını belirten Atalay, şöyle konuştu:

''Devletimiz artık daha kısa süreli koordinasyonu sağlıyor. Dün deprem haberinin hemen ardından benim başkanlığımda koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantının ardından önce ben, daha sonra Başbakanımız bazı bakanlarımızla buraya intikal ettiler. Devletimizin tüm imkanları buraya getirilmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar, bugün köyleri gezerek evleri yıkılan evlerin yerine çadır mı mevlana evleri mi olacak bunun üzerinde çalışma yapıyor. Bu geçici çözümlerin yerine Elazığ depreminden sonra olduğu gibi hemen kalıcı konutları yapacağız. Hasar tespit çalışması için Ankara'dan 200 personel geliyor. Bir kısmı intikal etti. Önce kamu binalarıyla ilgili hasar tespit çalışması yapıyor. Milli Eğitim bakanlığından bir heyet geldi, onlar da okulların hasar tespit çalışmasını yapıyor. Okullarımız ve üniversitemiz 1 hafta tatil edildi. Bu sırada okullar ve kamu binaları gözden geçirilmiş olacak. Bu arada girilmeyecek binalar tespit edilmeye başlanacak.''

Bölgenin tamamına elektrik verilecek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'daki depremden sonra yaşanan enerji sıkıntısının giderilmeye başlandığını belirterek, Van merkezin yüzde 95'ine, Erciş'in de yüzde 40'ına elektrik verildiğini, bugün akşama kadar geri kalan kısmına da elektrik verilmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Atalay, Van İl Afet Acil Durum Müdürlüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile düzenlediği basın toplantısında, depremden sonra yaşanan elektrik kesintilerine değindi.

Van merkezde şehrin yüzde 95'ine elektrik verildiğini, kalan kısmına da bu akşam verileceğini dile getiren Atalay, Van'da 29 köyde elektrik kesintisinin yaşandığını, bu sorunun çözülmesi için çalışmanın devam ettiğini söyledi.

Atalay, şunları kaydetti:

''Erciş ilçesinde şehrin yüzde 40'ına elektrik veriliyor. Bu akşama kadar tamamına elektrik verilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Genel manada, Van depremi bizi üzdü, kayıplarımız var. Ama bize düşen bu konuda çalışmaları en etkin şekilde yürüterek, koordinasyonu iyi sağlamak, evsiz kalan vatandaşlarla ilgili çözümü çabuk bulmaktır. Başbakanımızın dün akşamki basın toplantısında dediği gibi hepimiz buradayız ve bunun için buradayız. Bu acıyı paylaşıyoruz. Hiçbir eksiklik olmayacak. Her birimiz kendi alanlarımızda çalışmalar yapıyoruz.''

Atalay, bir soru üzerine depremlerde kayıpların fazla yaşanmaması için 10 bakanla Deprem Stratejisi Genelgesi yayımlandığını anımsatarak, depremlerde daha az hasar olması için tedbir ve denetimleri artıracaklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber