Tercih edilmeyen bölümler kapatılacak mı?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Ekim 2011 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yök tercih edilmeyen bölümleri mercek altına aldı

Kenan BUTAKIN / HABER MERKEZİ

YÖK, bu yıl adayların tercih etmediği bölümleri mercek altına aldı. Geçen yıl bu durumda olan bölümleri tercih kılavuzundan çıkaran YÖK'ün yeniden aynı uygulamaya gidecek olma ihtimali bu yıl hiçbir öğrencinin tercih etmediği Niğde Fizik Bölümü'nde endişe yarattı

Bu yıl üniversitelere yerleşen 528 bin aday 19 Eylül'de ders başı yaptı. Adayların gelecek kaygısından çok az tercih ettiği üniversitelerin 136 fen fakültesi bölümünden 66'sını 10'dan az, 12'sini ise hiçbir aday tercih etmedi. Şimdi, geçen yıla kadar 10'dan az adayın tercih ettiği bölümlere sonraki yıl tercih kılavuzunda yer vermeyen YÖK'ün bu 78 fen bölümüyle ilgili kararı bekleniyor. Endişe içerisinde bekleyen üniversitelerin fen bölümleri arasında, bu yıl tek bir öğrencinin bile tercih etmediği Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü de bulunuyor.

CERN'de yer aldılar!

1998 yılında öğrenci almaya başlayan ve son iki yılda 1 milyon 100 bin TL'lik yatırımın yapıldığı fizik bölümü, şimdi kapanmanın eşiğinde. Bölümün 22 öğretim elemanı, fizik bölümüne yapılan onca yatırıma karşın tercih edilmedikleri için şaşkın durumdalar. Bu yıl İngilizce hazırlık sınıfı uygulamasının başladığı bölümü geçen yıl 16 aday tercih etmişti. ODTÜ, İTÜ ve Boğaziçi gibi Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin fizik bölümleriyle yarışacak seviyeye gelen bölümün öğretim elemanları, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) projelerinde bile yer aldı. Hatta başarılı bazı öğrencileri de bu çalışmalarda yer alarak CERN'de atomaltı parçacıklarla ilgili projelerde çalışma şansı buldu. Ancak tüm bunlar bilim adamı yetiştiren fen bölümlerinden fizik bölümünün tercih edilmemesine engel olamadı. Fen edebiyat fakültelerinden mezun olanların öğretmen olamamasından dolayı, bölüme olan ilgi de azaldı.

Sekiz laboratuvar!

13 yıldan beri Niğde Üniversitesi'nde Fizik Bölüm Başkanlığı yapan Prof. Dr. Refik Kayalı, ?Bu yıl hiç tercih edilmemenin şaşkınlığını halen üzerimizden atamadık. Oysa bölümümüze 1 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptık. Nano teknoloji, elektrik ve manyetizma, mekanik, titreşim ve dalgalar, termodinamik, kuantum fiziği, analog ve dijital 8 laboratuvar kurduk. Ancak yine de istihdam yaratılmadığı için yenik düştük. YÖK, bölümümüzü kapayabilir? dedi. Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Ertürk ise, YÖK'ün hiç değilse devam eden yüksek lisans ve doktora programlarını kapatmamasını istedi.

YÖK, cevap istedi

YÖK, Niğde Üniversitesi Fizik Bölümü de dahil bu yıl hiç tercih edilmeyen bölümlerden durumlarını değerlendirmelerini ve çözüm önerileri istedi. Fizik Bölüm Başkanlığı yapan Prof. Dr. Refik Kayalı da, çözüm için YÖK'ün hükümetle ve sanayicilerle işbirliği yapıp istihdam sağmalası gerektiğini ifade etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber