Van'daki evimizde kahvaltı yapıp, sonra iskelede çay içmeye karar vermiştik...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir öğretmen üyemizin, depreme dair paylaşımı

Her zamanki gibi bir pazar sanarak uyandık sabaha. Ev arkadaşım sokağın hemen başındaki dershanesine öğretmelik yapmaya gitmişti. Gün için planlar yapıyorduk. Arkadaşlarla Edremite kahvaltı yapmaya mı gitsek, yoksa iskelede çay içmeye mi gitsek. Hakkaride köyde 6 yıl görev yaptıktan sonra KHK ile kadroya geçtim bir de tayin sevinci yaşamıştım bir anda. Van, doğunun istanbulu sayılırdı. Güzel de bir şehirdi. Bu yaşama sığmazlıkla, havalar güzelken her vaktimizi değerlendirmek istiyorduk.

Ev de kahvaltı yapıp sonra iskelede çay içmeye karar vermiştik. Kahvaltımızı yaptık-daha kaldırmamıştık bile masamızı-müzik dinledik, tv izledik, sohbet ediyorduk,bir yandan 1.sınıf öğrencilerime yapacağım etkinlikleri hazırlıyordum internetten.Akşama dair güzel bir balık planı yapyorduk kendimizce.Mutfağa gitmek için ayağa kalkmıştım.Bir anda binanın sallandığını hissettim.Kapının altında bekledim arkadaşlarımı yanıma çağırdım.orada öylece kalakaldık.tavandan,duvardan dökülmeler kopmalar oluyordu.koridor bembeyaz olmuştu. Ben öleceğiz diye bağırıyordum.Ama o sarsıntı bir türlü bitmiyordu.bekliyordum bitecek diye ama hala devam ediyordu.25 sn demişlerdi ama bana yıllar kadar uzun geliyordu o anlar.Ama ev hala yıkılmamıştı.bu sefer kaçalım demeye başladım.deprem bitince ayakkabılarımı elime aldım dışarı koştuk.Aşağı indiğimizde büyük bir toz bulutu vardı.anladık ki yıkılan yerler vardı.Aşağı lokantadaki aşçı evden uzaklaştırmaya çalışıyordu bizi.O an herkes ev yıkılacak kaçın diyordu.Hala hayatta olduğumuzu anlayınca hemen telefonlara sarıldık. şebekeler yoktu.Busefer koşmaya başladık tanıdıklarımıza bakmak için.en son Cumhuriyet caddesine döndük arkadaşımıza bakmak için.bir anda üzerimize doğru koşan insanları gördüm neden kaçtıklarını sordum, doğal gaz kaçağı olduğunu ve patlama olacağını söylediler.Bizde guruba uyduk ve başladık kaçmaya.Arabalar,kornalar,sren sesleri,ambulanslar,itfaiye arabaları,insan seli,cenaze araçları...Doğunun istanbulu olan van bir anda tepe taklak olmuştu.su bulamadık ogün,meyve suyu içerek korkumuzu atlatmaya çalıştık bedenimizden.akşam oldu ekmek bulamıyoruz.ben normalde ekmek yemezdim ama ekmek diyorum.Bir ekmek olsa da yesek.fırınları dolaştık ama herkes kendi acısına koşmuştu.Gece 23.00 oldu.kültür merkezine yardım geldi dediler.ekmek sadece birazcık ekmek umuduyla oraya gittik ama nafile ortada ne yardım vardı ne ekmek. Bir hikaye vardır zengin bir çocuğun ekmek isteyen dilenciye verdiği cevap ''ekmeğiniz yoksa baklava yiyin'' gibi bizde pastahanede sabahtan kalan kuru pastalara saldırdık.gece 24.00 gibi fırından çıkan ekmeğe kavuştuk.ama hala yardım yoktu. Van merkez kendi acısını kendisi sarıyordu o gün.''Daha büyük bir deprem bekleniyor'' '' van göü yer değiştirebilir'' ''doğal gaz kaçağı devam ediyor patlama olabilir'' haberleriyle ;Eski görev yerim olan Hakkariye gittim. sabah 06.00 gibi oraya ulaştım.orada geçen bir iki huzurlu günde sonra orasıda sallanınca huzurum kaçtı ve gitmem gerektiğini anladım.ama asıl sorun eşyalarım ne olacaktı.ocakta ödemeye başlayacağım beyaz eşyalaımın borçları varken ben sırtımı dönüp gidemedim.en azından bir valiz giyeceğim olsun gelince kalacak bir yer bulurum sanıyordum.birkaç önemli eşyamı aldım ve memleketim olan mersine geldim.Dün gece geldim ve rüyalarım hep deprem üzerine oldu.hiç huzurlu yatamıyorum geceleri.oturduğum koltuğa birisi değse hemen tetikte oluyorum.arabayla giderken beyaz arabaları ambulans mı,cenaze aracı mı diye bakıyorum.

Bu psikolojiyle eğitim öğretim nasıl devam eder bilmiyorum.6 yıl silahların gölgesi hakkaride yaşadım.kazasız belasız atlattım.Ama bu başka birşey.O günü unutamıyorum.hayatım boyunca da unutacağımı sanmıyorum.Eğer binamız çökseydi ölen öğretmen sayısı 100 kesin olurdu.çünkü bina öğretmenlerin oturduğu bir binaydı.

14 kasımda okullar açılacak. Planlar bu doğrultuda ama evsiz kalan, evi hasarlı olan öğretmenler nerede kalacağız? nasıl yaşayacağız bilmiyoruz.Merkezdeki öğretmen evide hasarlı bir bina.İskele öğretmen evi sağlam sanırım ama kaç tane öğretmeni barındırabilir şüpheli.Neden devletimiz bölgelere gelen öğretmenlere lojman tahsisini yeterince yapmaz ki.zaten tahsis edilen lojmanlarda da şehrin yerlileri kalırlar.Bizim gibiler ev tutarız her zaman.

Vanda yaşanan depreme karşı duyarsız kalmayan,ilgi gösteren herkese teşekkürler.Ölen herkese Allah Rahmet eylesin.Geride kalanlarında başı sağoslun.Umarım bir daha böyle acılar hiçbiryerde yaşanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber