Birden çok yönetim kurulu üyeliği dönemi bitti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Kasım 2011 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

666 sayılı KHK ile birden çok yerde yönetim kurulu veya denetim kurulu üyeliği dönemi bitti. Yapılan değişiklikle sadece kurum içi veya kurum dışı farkı gözetilmeksizin tek bir ücret alınabilecektir.

Değişiklikten önce 631 sayılı KHK nın 12 nci maddesinde; "Madde 12 - Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden asli kadro ve görevleri dışında, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.? hükmü yer almaktaydı.

Bu hükmün nasıl yorumlanacağı ise Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 155) ile açıklanmıştı.

Bu tebliğe göre;

l- "Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden asli kadro ve görevleri dışında" ibaresinden, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin kendi kurumları dışındaki görevlerinin anlaşılması,

2- "Kurum ve kuruluşların" ibaresinden, ilgililerin memur veya diğer kamu görevlisi sıfatı nedeniyle kendi kurumları dışında, belirtilen görevlerin alındığı tüm kurum ve kuruluşların anlaşılması,

3- Memur veya kamu görevlisi sıfatı nedeniyle görev alınanlar ile bağlı, ilgili veya ilişkili kurum ve kuruluşların ayrı birer kurum veya kuruluş olarak değerlendirmesi,

4- İlgililere kendi kurumları dışında, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda aldıkları görevler karşılığında ilgili mevzuatında herhangi bir ödeme yapılmasının öngörülmüş olması halinde bu ödemelerden sadece birinin yapılması,

5- Anayasanın 128 inci maddesi gereğince memurlar ve diğer kamu görevlilerine yeni bir ödeme veya mali hak getirilebilmesi için bunun miktarı ve esaslarının kanunla düzenlenmesi gerekmektedir. 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi, sözkonusu görevler karşılığında öngörülmüş olan mevcut ödemelerden sadece biri için ücret ödenmesine yönelik hüküm içermekle, ilave bir ödeme unsuru getirmemektedir. Dolayısıyla, ilgili mevzuatında Ücret verilmesi öngörülmeyen görevler için bu maddeye dayanılarak ilgililere herhangi bir ödemede bulunulmaması,

gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, kendi kurumları dışında madde metninde belirtilen görevlerden birden fazlasını alan memurlar ve diğer kamu görevlileri bu görevlerin hangisinden ücret alacaklarını belirleyerek kendi kurumlarına bildirecek ve bu durum kendi kurumları aracılığıyla görev alınan kurum ve kuruluşlara iletilecektir. Bu tür görevlerden sadece biri için ücret ödenmesi hususunu ilgilinin asli görevli bulunduğu kurum veya kurulu; izlemekle yükümlüdür.

ÖRNEK l- Bir belediyede memur olarak görev yapan ve bu belediyede iki komisyonda görevli bulunan, ilgili mevzuatında bu komisyon üyelikleri için bir ödeme öngörülmeyen A şahsına, 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinde yeni bir ödeme unsuru düzenlenmediğinden, bundan böyle de bir ödeme yapılmayacaktır.

ÖRNEK 2- Bir belediyenin Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca sermayesine iştirak ettiği anonim şirketlerden birinde yönetim kurulu üyesi, bir diğerinde denetim kurulu üyesi olarak belediyeyi temsilen görevlendirilen ve bu görevlerinden ücret alan bir memura, bu görevlendirmeler de 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesi kapsamında bulunduğundan iki görevden sadece biri için ödeme yapılacaktır.

ÖRNEK 3- Bir yapı kooperatifinde yönetim kurulu üyesi olan ve buradan ücret alan bir kamu görevlisi kendi kurumu dışında başka bir kurumdaki yönelim kurulu üyeliğinden dolayı ücret alması halinde, yapı kooperatifindeki görevi memuriyet sifatından kaynaklanmadığından her iki yönetim kurulu üyeliği İçin de ücret almaya devam edecektir."

666 sayılı KHK ile 631 sayılı KHK nın 12 nci maddesi değiştirilmiştir. Değişiklikten sonraki madde metni ise aynen;

?Madde 12- Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.?şeklini almıştır.

Sonuç olarak memurlar ve diğer kamu görevlileri her nasıl olursa olsun sadece bir yerden yönetim veya denetim ücreti alabilecektir. Uygulamada bazen birden çok ücret alan uyanık bürokratlar bulunmaktaydı. Umarız denetim yeterli yapılır da bu hükme rağmen birden fazla yerden ücret alanlar bulunmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber