Hakkını arayan infaz koruma memurunun öğretmen olma süreci

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Mayıs 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki kararda,

1- Dava açan infaz koruma memuru, öğretmen alımlarına KPSS puanı ile girmiştir. 2000/1 öğretmen atamalarında naklen öğretmen alınmamıştır. Puan itibariyle de bahse konu aday rehber öğretmenliği kazanmıştır.

2- MEB, naklen memur almadığı için yapılan atamayı iptal etmiş, Adalet Bakanlığı da daha sonra MEB'in muvafakat yazısına onay vermemiştir.

3- Dava her iki işleme karşı açılmış ve yürürlüğün durdurulması istenmiştir. Kocaeli İdare Mahkemesi yürürlüğün durdurulmasını kabul etmiş, bu kabule ilişkin olarak her işki bakanlık tarafından Sakarya Bölge İdare Mahkemesine yapılan itiraz reddedilmiştir.

T.C.
SAKARYA
BÖLGE İDARE MAHKEMESİ

(Y.D.) itiraz no:2004/386

Yürütmenin durdurulması istemi hakkındaki Karara itiraz eden Davalılar:

1-) Adalet Bakanlığı, 2-) Milli Eğitim Bakanlığı

Karşı Taraf Davacı:Av.....

İstemin özeti:......Cezaevinde infaz ve koruma memuru olarak görev yapan davacı, Milli Eğitim Bakanlığına naklen tayinine muvafakat verilmemesine ilişkin 25.3.2004 tarih ve 019743 sayılı Adalet Bakanlığı CTE Genel Müdürlüğü istemiyle muvafakat verilmemesi sebebiyle .......rehber öğretmen olarak yapılan atamasının iptaline ilişkin 9.4.2004 tarih ve 31952 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada; Davacı........ 11.3.2003 tarihinde göreve başladığından 11.3.2004 tarihi adaylık süresinin son günü olup,bu tarihten sonra muvafakat verilmemesine ilişkin 25.3.2004 tarihli işlemin asaletinin 6.5.2004 tarihinde tasdik edildiğinden bahisle aday memurluk süresi içerisinde olduğunun kabulü mümkün olmadığı, bu durumda davalı idarece cezaevlerinin ciddi şekilde personele ihtiyacı olduğu gerekçe gösterilerek muvafakat verilmemişse de, adaylık süresini doldurmuş olan davacıya hizmetinden en verimli şekilde yararlanılabilecek, eğitim gördüğü ve istediği bir alanda çalışarak maddi ve manevi varlığını geliştirebilecek, dolayısıyla kamu hizmetinin görülmesinde daha etkin ve verimli olabilecek olması karşısında muvafakat verilmemesine yönelik işlemde ve buna dayalı olarak atamanın iptaline ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmediği, öte yandan Milli Eğitim Bakanlığınca 2001-1 öğretmenlik atama kılavuzunda kamu kurum ve kuruluşlarında halen memur olarak çalışıyor olanların öğretmenlik için başvuramayacağının belirtildiği, naklen öğretmen alınmadığından muvafakat mevcut olsa dahi atamasının mümkün olamayacağını ileri sürmekte ise de, Anayasanın 128/2. maddesinde memur ve diğer kamu görevlilerinin niteliklerinin kanunla düzenleneceğinin belirtilmesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda atanma şartları arasında halen memur olmama gibi bir şartın öngörülmemiş olması karşısında, öğretmen atama kılavuzunda yer alan hüküm atamaya engel teşkil etmeyeceğinden, bu iddiaya itibar edilmediği gerekçesiyle, davacının yürütmenin durdurulması istemini kabul ederek dava konusu işlemin yürütmesini durduran Kocaeli İdare Mahkemesinin 22.09.2004 gün ve E:2004/1265 sayılı kararının, Davalı Adalet Bakanlığı tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 54/2. maddesi uyarınca aday memurların başka kurumlara naklinin mümkün olmadığı, cezaevlerinde infaz ve koruma memurluğu kadrolarının bir çoğunun boş olduğunu, böyle durumlarda muvafakat verilmesi durumunda cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular arasında çatışmaların önlenemeyeceği, Davalı Milli Eğitim tarafından 2577 sayılı kanunun öngördüğü şartların oluşmadığı, yürütmenin durdurulması kararında yürütmenin durdurulması isteminin kabulu için gereken iki şartın somut olarak ortaya konmadığı ileri sürülerek kaldırılması istenilmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Sakarya Bölge İdare mahkemesince davalı tarafın yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne dair karar yaptığı itiraz ile ilgili olarak dosyadaki belgeler incelenip gereği görüşüldü;

Dosyada mevcut bilgi ve belgeler göre dava konusu ,idari işlemin yürütmesinin durdurulması için 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 27. maddesinde öngörülen koşulların birlikte gerçekleştiği anlaşıldığından mahkemece yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesinde isabetsizlik görülmemiştir.Açıklanan nedenlerle Kocaeli İdare Mahkemesince verilen 22.09.2004 gün ve E:2004/1265 sayılı yürütmenin durdurulması hakkındaki karar yapılan itirazın reddine,24.11.2004 tarihinde oybirliği iler karar verildi.

Başkan:Yılmaz ENGÜR

Üye: Hasan KABADAYI

Üye: Yılmaz ACER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber