İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yolluksuz geçici görevlendirme mümkün mü?

2002'li yıllarda, bütçe kanunlarında yer alan hükümlerden dolayı, harcırahsız nakil söz konusu idi. Ancak bu uygulama Kanuni düzenleme ile kaldırıldı. Kanun kaldırmasına rağmen, uygulamada halen yolluksuz veya harcırahsız görevlendirme yapılmaktadır. 6245 sayılı Kanunda yer alan hüküm gereğince, kadrosu bir yerde iken başka bir yere geçici görevlendirilenlere geçici görev harcırahı verilmelidir. Bunun dışındaki uygulamalar yanlıştır. Maliye Bakanlığının görüşünü yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soru.

Mrb memurlar.net site yöneticileri size bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.

Ben Adalet Bakanlığına bağlı olarak Van'da görev yapmaktayım. ilimizde yaşanan depremler nedeniyle yaklaşık olarak 1.000 (bin) km uzaktaki başka bir ile geçici görevle görevlendirildim. Tayin talep dilekçemde ''yolluksuz ve harcırahsız'' atama belirtmediğim halde Bakanlık beni ''yolluksuz ve harcırahsız'' olarak ve süre belirtmeksizin geçici görevle atadı. Bakanlığın yapmış olduğu bu uygulamanın dayanağı varmıdır?Yaşamış olduğum bu mağduriyeti nasıl düzelttirebilirim?şimdiden teşekkürler...

Cevap:

Harcırah kanununu ?Muvakkat vazife harcırahı? başlıklı 14 üncü madesined ?Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur? hükmü yer almakta olup, devamında ise ?1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadiyle muvekkaten (geçici) yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere? hükmüyle bu kanun kapsamında yer alan kurumlara ait bir görev gereği ile geçici olarak görev mahallinden başka bir yere görevlendirilenlere harcırah verileceği hükm altına alınmıştır.

Van'da görev yapmaktayken geçici olarak başka bir ilde görevlendirilmiş olmanız nedeniyle Harcırah Kanununda belirtilen mezkur madde hükmü gereğince harcırah ödenmesi icab etmektedir.

Diğer taraftan mezkur kanunun 10 uncu maddesinde ?Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar? harcırahın tüm unsurlarıyla beraber ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Dikkat edileceği gibi söz konusu madde geçici bir görevlendirme ile ilgili olmayım daimi vazife için harcırahın hangi hallerde ödeneceğini belirlemektedir.

Dolayısıyla sizin görevlendirilmeniz geçici bir görev olduğu, daimi bir vazife için nakil söz konusu olmadığı için yolluksuz ve harcırahsız şeklinde yazılı bir beyana gerek olmadığı, geçici bir görevlendirme nedeniyle de harcırah kanununun 14 üncü maddesi gereğince gündelik ve yol masrafı ödenmesi gerektiği kanaatindeyiz.

* Yıllar itibariyle, konunun mevzuattaki yeri

* Geçici görev harcırahında eski alışkanlıklar

* Harcırahtaki "yer" kelimesinden ne anlaşılmalıdır?

MALİYE BAKANLIĞININ GÖRÜŞÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber