'Diziler, Türk toplumu ve aile yapısına zarar veriyor'

Yozgat Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Veli Kurt, son yıllarda etkili olan dizilerin Türk toplumuna ve aile yapısına büyük ölçüde zarar verdiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle gençlerin kendilerini dizi karakterindeki oyuncunun yerine koyarak bu yönde uygulamalara girdiğine dikkat çeken Dr. Veli Kurt, "Diziler toplum hayatımızı maalesef olumsuz etkiliyor. Dizilerdeki karakterlerin seçiminde yanlışlıklar var. Şiddet içerikli dizilerdeki işlenen suçlar, senaryo gereği karakterlerin tutum ve davranışları gençlerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Gençlerimiz, kendilerini bu karakterlere benzetmeye çalışıyor. Onların senaryo gereği yaptıkları yanlışları gerçek hayatta uygulamak istemeleri hem kendilerine hem ailesine hem de çevresine zararlar veriyor." dedi.

Dizilerdeki tozpembe gösterilmeye çalışan ve Türk toplumunun aile yapısına hiç uymayan renkli hayatlara genç kızların özendirildiğini ifade eden Dr. Kurt, "Kızlarımız o renkli karmaşık uçuk ilişkilerle bezendirilmiş filmi izlemekle bir anda o diziden etkilenebilmektedir. Bu yüzden onlar gibi konuşmakta, onlar gibi davranmakta, onlar gibi yaşamak istemektedir. Zaman zaman özellikle ailelerinin maddi durumu iyi olmayan genç kızların evden kaçmalarına macera içerisine girmelerinde de bu gibi dizilerin etkisi büyük." diye konuştu.

DİZİLER YETERİ KADAR DENETLENMİYOR

Dizi filmlerin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yeterince denetlenmediğini kaydeden Dr. Kurt, şöyle devam etti: "Dizilerimizde çarpık ilişkiler, istenmeyen arkadaşlıklar, istenmeyen ilişki sonucu doğrulmuş çocuklardan bahsedilmekte ve bunlar drama haline getirilip daha fazla reyting yapılmaya çalışılmakta. Bunların hem aileler üzerinde, hem de gençler de nasıl bir olumsuz sonuçlar doğuracağı düşünülmemektedir."

Ailelerin dizileri izlerken çocuklarının da bu dizilerden etkilenebileceğini düşünmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kurt, "Aile büyükleri dizileri izlerken çocuklarının da kendileri ile beraber bunları izlediklerini unutmamalı. Gençler dizlerden çabuk etkilenebilir. Dizideki hayatları, olayları sanki kendileri de yapabilir gibi kafalarında senaryolar üretir. Çocukların izleyeceği programları önceden ailelerin muhakkak izlemesi gerekiyor. Yine söylüyorum burada en büyük sorumluluk anne ve babalara düşüyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber