Toplu sözleşmede 7. oturum sonrası Bakan Çelik olumlu baktıkları konuları açıkladı

Toplu sözleşmelerin bugünkü görüşmeleri sona erdi. Görüşmelerin bugünkü bölümünde hükümet tarafı memura zam konusunda yeni bir teklif sunmadı. Görüşmeler 21 Mayıs Pazartesi saat 09.00'da görüşülmeye devam edileceği kaydedildi. Faruk Çelik genel maaş zammı dışında olumlu baktıkları konuları açıkladı...

Eğitim Bir Sen: Ek ödemede kısmen uzlaşmaya varıldı

Haber Giriş : 18 Mayıs 2012 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel mali haklara ilişkin yüzdelik zam, taban aylığa zam, ek ödeme ile zam ve tazminatların dışındaki konulara ilişkin genel değerlendirmelerini sunan Bakan Çelik, birçok konuya olumlu yaklaştıklarını kaydetti. Çelik,
- 4-C'lilerin çalışma süresinin 11 ay 28 gün olması,
- maaş zamlarındaki gecikme zammına yönelik talep,
- öğretim yılına hazırlık ödeneği,
- 2005 yılından sonra memuriyete geçenlere bir derece verilmesi,
- sözleşmeli personele yemek yardımı,
- toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması,
- yerel yönetimlerdeki sözleşmelilerin kadroya alınması,
- eş yardımının artırılması,
- maaş zamlarına enflasyon farkının ödenmesi,
- emekli olacak kamu çalışanlarına ödenecek tazminatın artırılmasına
olumlu baktıklarını, yapılacak artış ve zamların 21 Mayıs Pazartesi günü yapılacak toplantıda ele alınacağını kaydetti.


TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

Toplu sözleşme görüşmelerinin 7. oturumu devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bugünkü görüşmede hizmet sözleşmelerinin toplu sözleşmeye dönüştürülmesine ilişkin çalışmalar görüşülmeye devam ediliyor. Toplu sözleşme masasında eğitim koluna ilişkin üzerinde kısmen uzlaşılan fakat mali boyutu-miktarı konusunda son değerlendirme yapıldıktan ve ilgili kuruluştan (MEB-Maliye) bilgi alındıktan sonra kesin kararı bugün verilmesi üzerinde uzlaşılan hususların ise şöyle olacağı belirtiliyor:

"Ek ödeme artışı ya da eğitim-öğretim tazminatı artışı (7. Oturumda Genel ve Hizmet Kolu olmak üzere görüşülecek), öğretim elemanlarının üniversite ödeneğinin artırılması, öğretim yılına hazırlık ödeneği artışı, yüksek lisans ve doktoralı öğretmenlere artırımlı ek ders ücreti ödenmesi, her altı saate karşılık bir saat ek ders ücreti ödenmesi, ikili öğretim yapılan okullarda yöneticilere ilave ek ders ücreti ödenmesi, ek ders ücret göstergelerinin artırılması, İl eğitim denetmenlerine avans verilmesi, alan dışı derslere giren öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi, Araştırma görevlilerinin birinci dereceli kadrolara yükselmesine engel olan sınırın kaldırılması, öğretmen çocuklarına ayrılan yüzde 15'lik DPYB kontenjanından öğretmen dışındaki personelin de yararlandırılması."

Görüşmede, ayrıca hizmet kollarının enerji ile ilgili talepleri görüşülüyor.


MEMUR-SEN'DEN AÇIKLAMA

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ''Şu ana kadar bize yapılan teklifler, bütçe ve mali disiplini esas alan teklifler. Şimdi bütçe ve mali disiplini esas alan hesap makinesi yerine insanı, insan onurunu, çalışanların geçim standardını esas alan hesap makinesini çalıştırma zamanı. Sayın Bakanımızın, bu hesap makinesini çalıştırarak masaya gelmesini, müzakereleri bu doğrultuda yürütmesini teklif ediyorum'' dedi.

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında yedinci oturum başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.

Görüşme öncesinde gazetecilere açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Kamu İşveren Heyeti'nin yaptığı teklifin yeterli olmadığını düşündüklerini söyledi.

Hükümetin teklifi karşısında açıkladıkları eyleme çok daha önce karar verdiklerin belirten Gündoğdu, ''3+3 olduğu için 'dağ fare bile doğurmadı' dedik. 4+4 gelseydi 'dağ fare doğurdu' diyecektik. 5+5 gelseydi, 'evet hükümet 2012 yılında kendisinin belirlediği yeniden değerleme oranı olan 10,26'yı bilerek, onu tanıyarak, o aranda zamla geldi, bu müzakere edilebilir' diyecektik, ona göre müzakere sürecimizi hayata geçirecektik'' diye konuştu.

Toplu sözleşme görüşmelerinde 21 Mayıs'ın son gün olduğunu hatırlatan Gündoğdu, ''22 Mayıs Salı sabahı mesai başlayıncaya kadar bu masadan beklentilerimizi karşılaması için, istediklerimizi almak için, hem bu masada hem bu masanın dışında diyaloglarla müzakere süreci var, elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Gündoğdu, 29 Mayıs akşamına kadar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinin olduğuna işaret ederek, toplu sözleşmenin istedikleri gibi sonuçlanmaması durumunda 29 Mayıs'tan sonra ne yapacaklarını da masaya yatırdıklarını anlattı.

Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında bu yıl için yüzde 16 zam ve 120 lira seyyanen zam, 2013 içinse yüzde 14 zam ve 80 lira zam istediklerini hatırlatan Gündoğdu, taleplerinin ne kadar makul olduğunun ortada olduğunu savundu. ''Memur-Sen'e sataşarak gündem olmak isteyenlere'' çağrıda bulunduğunu dile getiren Gündoğdu, ''Derdiniz memurun gelirini artırmaksa bunu yolu Memur-Sen'i eleştirmekten değil, Memur-Sen'in makul gördüğünüz talepleri doğrultusunda hükümeti sıkıştırmaktan geçer'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e de çağrıda bulunduğunu belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Şu ana kadar bize yapılan teklifler, bütçe ve mali disiplini esas alan teklifler. Şimdi bütçe ve mali disiplini esas alan hesap makinesi yerine insanı, insan onurunu, çalışanların geçim standardını esas alan hesap makinesini çalıştırma zamanı. Sayın Bakanımızın bu hesap makinesini çalıştırarak masaya gelmesini, müzakereleri bu doğrultuda yürütmesini teklif ediyorum.''

-Sorular-

Gündoğdu, bir gazetecinin Türkiye Kamu-Sen kendilerini 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapmaya davet ettiğini hatırlatması üzerine Türkiye Kamu-Sen ile KESK'in sahada rakibi olduğunu ancak bu süreç bitene kadar rakip olmadıklarını söyledi. Memur-Sen'in Salı günü alanlarda olduğunu anımsatan Gündoğdu, ''Eylem yapmak isteyen her örgüt, bu güne kadar Memur-Sen'e sorarak eylem yapmadı, istedikleri eylemi yapsınlar. Nasıl biz eylem yaptığımızda onlara 'niye yanımızda değildiniz' gibi bir fatura kesmediysek onların da böyle bir fatura kesmesine gerek yok'' dedi.

Gündoğdu, ''Hükümetin teklifinde bugün bir revizyon bekliyor musunuz-'' sorusunu yanıtlarken bugün hükümetin yeni bir teklifle gelmesini beklediklerini söyledi.

''Anlaşma olmazsa eylem planınız var mı'' sorusu üzerine Gündoğdu, eylem planlarını olduğuna, eylem planlarını Kamu İşveren Heyeti'nin aldığı kararlara göre hayata geçirdiklerine işaret etti.

Gündoğdu, ''Toplu sözleşme sürecinde ihtiyaç olursa Başbakan ile görüşmeyi planlıyor musunuz'' sorusuna ise ''Geçmişte memurlar lehine hangi ziyaretleri, girişimleri yapmışsak, 4 milyonun sorumluluğunu taşıyorum, bu sorumluluğun gereği bu masadaki heyetlerin elini güçlendirmek için böyle bir ziyaret ihtiyaç olduğunda, o ziyaret de planlarımız içinde gündemimizde olan konulardan birisi'' yanıtını verdi.


Memurlar ile hükümet arasında toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıda "Toplu Sözleşme"nin geneli üzerinde değerlendirmeler yapılacak.

Hükümet, memur konfederasyonlarına 2012 için yüzde 3+3, 2013 için yüzde 2+3'lük zam teklifinde bulunmuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu "Kıran kırana pazarlık başlıyor" diyerek, kamu işveren heyetinin yeni bir teklifle gelmesini beklediklerini söyledi.

Görüşmeler sürerken konfederasyonlar da birbirlerini iş bırakma eylenime davet etti.

Toplu sözleşme masası

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 21 Mayıs'ta iş bırakalım çağrısında bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise "Başkalarının başarısız eylem planlarını örtbas etme girişimlerine alet olacak bir etkinliğin içinde olmayacağız" diyerek çağrıya cevap verdi.

21 Mayıs'ta ise taraflar son kez masaya oturacak ve uzlaşma çabaları arayacak.

Uzlaşma sağlanamazsa son kararı Hakem Heyeti söyleyecek.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber