Davutoğlu: Rusya ve Tataristan'la ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov'un Türkiye'ye ilk defa gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Davutoğlu, ?Türkiye ve Tataristan köklü geçmişe sahiptir. Bu açıdan gerek Rusya ve gerekse Tataristan ile ticari ve ekonomik kültürel ilişkilerde sınır tanımıyoruz.? dedi.

Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Tataristan 'nın Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'u Kırlangıç Sokak'taki bakanlık konutunda ağırladı. Davutoğlu ve Tatar Cumhurbaşkanı Minnihanov yaptıkları ikili görüşmenin ardından, basın açıklaması yaptı.

Konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov, iki ülke arasındaki kültürel yakınlığa değindi; ticaret hacminin arttırılması gerektiğini söyledi. Minnihanov, Tataristan da yapılan en önemli yatırımların Türk iş adamlarına ait olduğunu belirterek, iki ülkenin ticaret hacminin artması açısından yarın düzenlenecek olan formda iki ülke iş adamlarının yapacağı görüşmelerin çok ehemmiyetli olduğunu ifade etti. Tataristan' da 380 alanda Türk iş adamlarının faaliyet gösterdiğinin ifade eden konuk cumhurbaşkanı şu açıklamalarda bulundu:

?Şu an Tataristan özel ekonomi alanı Rusya Çapında iki büyük önemli proje gerçekleştiriliyor. Yakında yapılacak projeye de Türkiye işe adamları da ilgi duyacaktır. Efes şirketinin bir kısmı Kazan'da çalışıyor. Gayet başarılı çalışmaları söz konusu. Türk inşaat şirketleri Kazan'da en önemli projelerde çalışmaktadır. Sayısı çok projelerin ama daha çok olması gerektiğini düşünüyorum. Hem Türkiye cumhuriyeti hem de Tataristan Cumhuriyet arasında ilişkilerin artması bu projeler sayesinde gerçekleşecektir.?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı açıklamada iki ülke arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığını belirterek Türkiye ve Tataristan arasında, ticaret hacminde küresel ekonomik kriz nedeniyle bir düşüşün yaşandığını söyledi. Bu durumu yarınki görüşmelerde ele alacaklarını dile getiren Davutoğlu şöyle konuştu:

?Görüşmelerimizde, Türk Hava Yolları ve karşılıklı seferlerin artması ile ilgili anlaşmalar da imzalandı. Ortak kültürümüzün büyük mirasımızı barındıran Kazan bizim de kültürel tarihimizde çok önemli roller oynamıştır.Ben de ilerleyen günlerde Kazan'ı ziyaret etmeyi düşünüyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber