Öğretmen Ek Derslerini Düzenleyen Kanun Tasarısının Tam Metni

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ek derslerinde iki yeni düzenleme yapmaktadır. Birinci düzenleme; öğretmenlere azami ders görevleri dışında MEB veya diğer kurumlarda ek ders görevi verilebilmesine imkan sağlamakta, ikinci düzenleme ise yirmibeş yılını tamamlayan öğretmenlere de zorunlu olarak ek ders verilebilmesini düzenlemektedir. Konuya ilişkin olarak TBMM'ye gönderilen kanun tasarısının gerekçeleri ile birlikte tüm metnini görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 29 Haziran 2005 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI YÜKSEK VE ORTA DERECELİ OKULLAR ÖĞRETMENLERİ İLE İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAFTALIK DERS SAATLERİ İLE EK DERS ÜCRETLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Madde 1- 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 7- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, asli görevlerini aksatmamaları şartıyla azamî ders görevleri dışında olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek öğretim kurumlarında ek ders görevi verilebilir."

Madde 2- 439 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Kamu hizmetlerinin sağlıklı, etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesinin, kamu hizmeti yapan kurumların yasaların öngördüğü çerçevede iyi bir planlama doğrultusunda teşkilâtlanmaları ve yapıcı personel politikaları tespit ederek bunları hayata geçirmeleri ile mümkün olacağı bilinen bir gerçektir.

Gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmenin ön şartının bilgiye dayalı bir toplum oluşturabilmeye bağlı olduğu ve bilgi toplumunu oluşturacak genç kuşaklara millî ve çağdaş temellere dayanan değer ve düşünceler ile kalıcı üstün becerilerin kazandırılmasının ancak eğitim yolu ile mümkün bulunduğu da kuşkusuzdur.

Bu bağlamda, öğretmenlerden mümkün olduğu ölçüde yararlanılması suretiyle eğitim-öğretim hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde sürdürülmesinin sağlanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, asli görevlerini aksatmamaları şartıyla azamî ders görevleri dışında olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek öğretim kurumlarında ek ders görevi verilebilmesi gerekli görülmektedir.

Diğer taraftan, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda görev yapmakta olan öğretmenlerin norm kadroları, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders görevleri ölçüt alınarak belirlenmektedir.

439 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Öğretmenlikte veya Millî Eğitim hizmetlerinde yirmibeş yılı tamamlayanlara muvafakat etmedikleri takdirde ek ders verilemez." hükmü, öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde çeşitli güçlüklerin yaşanmasına yol açmakta; bu durum da eğitim-öğretim hizmetlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu nedenle Tasarı ile; gerek ihtiyaç duyulan öğretmenlerin ilgili kurumlarda görev alabilmeleri, gerekse öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde yaşanan güçlüklerin giderilmesi yoluyla eğitim-öğretim hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir şekilde sürdürülmesinin sağlanması öngörülmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45 inci maddesine 29/6/2001 tarihli ve 4702 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle eklenen (e) bendi hükmü uyarınca sınavsız geçme hakkı verilen meslek yüksekokullarında ikinci öğretim kapsamında yürütülecek eğitim-öğretim programlarındaki ders ve uygulamalarda bulunmak üzere, 2547 sayılı Kanunun 31 inci maddesine göre "öğretim görevlisi" olarak öğretmen görevlendirilmektedir.

Bu maddeyle; gerek yukarıda belirtilen kapsamda öğretmen görevlendirilmesi, gerekse ihtiyaç duyulan öğretmenlerin ilgili kurumlarda görev alabilmelerinin sağlanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, asli görevlerini aksatmamaları şartıyla, azamî ders görevleri dışında olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yüksek öğretim kurumlarında ek ders görevi verilebilmesi düzenlenmiştir.

Madde 2- 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanunun 62 nci maddesi uyarınca hazırlanarak 16/7/1999 tarihli ve 99/13184 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm kadroları belirlenmektedir. Öğretmenler bakımından bu belirleme, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders görevleri ölçüt alınarak yapılmaktadır.

439 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Öğretmenlikte veya Millî Eğitim hizmetlerinde yirmi beş yılı tamamlayanlara muvafakat etmedikleri takdirde ek ders verilemez." hükmü, öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde çeşitli güçlüklerin yaşanmasına yol açmakta; bu durum da eğitim-öğretim hizmetlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu nedenle, söz konusu olumsuzlukların giderilmesi bakımından 439 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir.

Madde 3- Yürürlük maddesidir.

Madde 4- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber