Işıkara: Her iki deprem haritası da birebir örtüşüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, geçtiğimiz günlerde olası deprem bölgelerini açıkladığı harita ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı Türkiye'deki diri fay haritasının birebir örtüştüğünü söyledi.

Yeni açıklanan haritada 326 diri fay olduğuna ilişkin tespiti değerlendiren Prof. Işıkara, "Bu, deprem riski açısından çok daha riskli bir ülkede yaşadığımız anlamına geliyor. Yani yarın da bir yıkıcı deprem, bizi üzebilecek bir deprem olabilir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay'ın ortaklaşa gerçekleştirdikleri 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' kapsamında Eskişehir'e gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı Türkiye Diri Fay Hattı Haritası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Işıkara, Zonguldak'ta açıkladığı 12 bölgede olası görülebilecek deprem haritası ile Bakan Yıldız'ın açıkladığı Türkiye Diri Fay Hattı Haritası'nın aynı deprem noktalarını gösterdiğine işaret etti. Prof. Işıkara, "Deprem olma olasılığının en yüksek olduğu bölgeleri gösteren haritamız, Enerji Bakanımızın açıkladığı Türkiye'nin yeni diri fay hattı haritasıyla birebir uyuşuyor. Mesela, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği yer var. Orada tam bir karmaşalık var. Ben orada 3 tane depremi işaret etmiştim. Birebir örtüşüyor. Diğerleri de örtüşüyor. Yani açıklanan diri fay haritasıyla benim öngördüğüm yer arasında birebir örtüşme var." diye konuştu.

Bundan böyle Türkiye'de 5 deprem bölgesi değil, 3 deprem bölgesi olması gerektiğini belirten Işıkara, Bakan Yıldız'ın açıkladığı Türkiye'de diri fay sayısının 150 değil 326 olduğuna ilişkin açıklaması için de "Deprem riski açısından çok daha riskli bir ülkede yaşadığımız anlamına geliyor. Yani yarın da bir yıkıcı deprem, bizi üzebilecek bir deprem olabilir." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ PROJESİ KENTSEL DÖNÜŞÜMDÜR"

Depremin yıkıcı etkisini azaltmak amacıyla alınan önlemleri olumlu değerlendiren Işıkara, "Artık tavizsiz deprem güvenlikli binalarda yaşamamız lazım. Bence Türkiye'nin en önemli projesi Kentsel Dönüşüm Projesi'dir. Bu proje, bizi düzlüğe çıkartacak. Yeter, bu acıları bir daha görmeyelim." diye konuştu.

Diğer önemli projeler arasında, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi ve Doğal Afet Sigortalar Kurumu'nun yasalaşması olduğunu söyleyen Işıkara, bu projelerinin uygulanmasının Türkiye'ye büyük bir değişim kazandıracağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber