BKM: Alışverişte kredi kartının yerini maaş kartı almaya başladı

Tüketici, alışverişte kredi kartı yerine maaş kartını tercih etmeye başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların kartlı ödeme sistemlerine ortak çözüm üretmek üzere kurdukları Bankalararası Kart Merkezi (BKM)nin Genel Müdürü Soner Canko, "ATM'lerden para çektiğimiz banka kartlarında kredi kartından daha yoğun bir alışveriş eğilimi görüyoruz. Kart kullanıcıları hesaplarında bulunan parayı nakit çekmek yerine banka kartları ile alışverişe daha çok yöneliyorlar." dedi.

Daha güvenli sanal alışveriş yapılması için hazırlanan Express hizmetini tanıtan BKM Genel Müdürü Soner Canko, Cihan'ın sorularını cevapladı. Türkiye'de e-ticaretin önemli aşamalar aldığına işaret eden Canko, "Bu alanda büyüme kartlı alışverişlerin 2 katına tekabül ediyor. E-ticaret yüzde 50 dolaylarında büyüdü ve yakında Türkiye'nin lokomotif sektörü olacak." dedi. Soner Canko, kredi kartı aidatları ve kullanımı ile ilgili bir soru üzerine, ilginç bir veriyi açıkladı. Kredi kartı kullanımının senede yüzde 20-25 oranında arttığını vurgulayan Canko, şunları söyledi:

?Diyelim bunun yüzde 10'u enflasyondan geliyor. Burada yüzde 15 dolaylarında hakiki büyüme var. Yüzde 15 hakiki büyüme de yeni kart edinen gençleri, artan kartlı alışveriş imkânlarını temel aldığımızda normal. Öte yandan ATM'lerden para çektiğimiz banka kartlarına baktığımızda burada kredi kartından daha yoğun bir alışveriş eğilimi görüyoruz. Banka kartları ile kullanımı senede yüzde 35-40 artıyor. Demek ki kart kullanıcıları hesaplarında bulunan parayı nakit çekmek yerine banka kartları ile daha çok alışverişe yöneliyorlar."

Alışverişlerde kredi kartı ve maaş kartı kullanımının yaz aylarında da artmaya devam edeceğini öngören BKM Genel Müdürü, ?Lakin ufak ödemelerde banka kartları çok daha tercih ediliyor. Yani içinde olduğumuz aylarda kredi kartlarının normal seyrinde, ama banka kartlarının normal seyrini aşarak büyüyecektir. Tabii yazın tatil yörelerine akın var, hali ile harcamalar artıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kart kullanımının Ramazan'da bir miktar daha artacağını aktaran Soner Canko, "Haziran ayında 2012'nin en büyük harcamalarını gördük. Çünkü Babalar Günü vardı, talebelere karneleri verildi. Yakında Ramazan ayına giriyoruz, burada tüketim bir miktar artacak. Ağustos ayında Ramazan Bayramı ile alışverişlerin tırmandığı bir döneme gireceğiz. Ama bunlar senelik olarak ortalama alışverişleri anormal şekilde artırmayacak." ifadelerini kullandı.

BKM Genel Müdürü Canko, tüketiciler ile bankaları karşı karşıya getiren kredi kartı aidatı uygulaması ile ilgili soruya ise şöyle cevap verdi:

"Her hizmetin bir bedeli var. Bankalar hizmetlerinin bedelini talep ediyorsa kart kullanıcıları buna göre tercihlerini belirleyebilir, kendi kararını verebilir. Kredi kartında seçenekler çok. Tüketicilerin aidat tutarını kendi bütçeleri ile doğru orantılı değerlendirip ona göre kart seçmeleri daha uygun olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber