İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Harp Okulları tasarı, Meclis'te komisyondan geçti/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2012 18:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz'in, Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklife göre, Milli Güvenlik Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi yerine, Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi oluşturulacak.

''Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisinde; müdavimlere, müşterek ve birleşik karargah ve birlikler seviyesinde planlama, yönlendirme ve kontrol teknikleri ile bu karargah ve birliklerin faaliyetlerini yönetecek tarzda öğrenim vermek, milli güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak ve bünyesinde açılan kursları yönetmek'' ile ''Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak, Genelkurmay Başkanlığı'nın yapacağı plana göre, Harp Akademileri bünyesinde açılacak çeşitli kurslar ile komutanlık ve karargâh subaylığı öğrenimine katılan subayların, mesleki bilgi, sevk ve idare kabiliyetlerini geliştirmek'' Harp Akademileri'nin görevleri arasında sayılacak.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi'ne, Kuvvet Harp Akademileri'ni bitirmiş kurmay subaylar katılacak. İhtiyaç halinde, TSK'da üst düzey yönetici görevi alan veya alacak subaylar da Akademi bünyesinde açılacak kurs ve sertifika programına katılabilecek.

-Olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar öğrenime alınmayacak-

Harp Akademileri ile Komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine girişte ''eşinin tutum ve davranışları'' kriter olmaktan çıkarıldı. Bunun yerine, sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademilerine ve komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine alınmayacak.

Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisinde eğitim-öğretim süresi kurmay subaylar için 5 ay olacak.

Kuvvet Harp Akademileri ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisinde, eğitim-öğretim süreleri; strateji ve taktikteki yenilikler veya uluslararası askeri politik şartlar gibi sebeplerle Genelkurmay Başkanlığı'nca uzatılabilmenin ve kısaltılabilmenin yanı sıra, bu eğitim-öğrenimin bir kısmı uzaktan eğitim şeklinde verilebilecek.

Teklifle, komutanlık ve karargah subaylığı öğreniminden çıkarılma ve çıkma esasları belirleniyor.

Komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimine müracaat etme hakkı bulunanlara, müktesep haklar da dahil olmak üzere, bu öğrenimin yüz yüze eğitim safhasını yarbaylığın 2. yılında tamamlamış olması şartıyla, 1990 ve 1991 çıkışlı subaylara 7 yıl giriş hakkı tanınacak.

Muvazzaflık hizmeti esnasında eşi doğum yapan ya da eşinin anne veya babası vefat eden erbaş ve erlere, askerlik hizmetinden sayılacak şekilde 10 gün izin verilecek.

18 yaşından aşağı, 65 yaşından yukarı ve malul ve sağlığı bozulmuş olanlarla, bakıma muhtaç çocuğu olan ve gebe bulunan kadınlar, şahsi mükellefiyete tabi tutulmayacak. Mevcut düzenlemede yaş sınırı ''15 yaşından aşağı'' idi.

Teklifle, asker temin faaliyetlerinin farklı tarihlerde yapılmasından dolayı, adayların yaşlarının hesaplanmasında yaşanan karışıklıkların ve aday mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla değişiklik yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 14. maddesindeki ''kadın'' ifadesi de ''bayan'' olarak değiştiriliyor.

-Eğitimi tamamlamayanların rütbe bekleme süreleri uzatılmayacak-

Tıpta uzmanlık eğitimini herhangi bir nedenle tamamlayamayan tabip subayların rütbe bekleme süreleri uzatılmayacak.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tıpta uzmanlık öğrenimi nedeniyle rütbe bekleme süresi uzatılan askeri personelin nasıp düzeltmesi, geçmişe dönük olarak yeniden yapılacak. Ancak yapılacak nasıp düzeltmeleri nedeniyle geçmişe yönelik maaş ve özlük hakkı farkı ödenmeyecek.

İstekli olan ve yönetmelikle belirtilen niteliklere sahip, muvazzaflık hizmetini yapmakta olan çavuş, onbaşı ve erler ile bunlardan terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmemiş olanlar, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartıyla istenilen belgelerle başvuracak.

Astsubay meslek yüksek okulu giriş sınavında, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmeme şartı aranacak.

En az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulları bitirenlerden; düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını, lisans üstü eğitimini tamamlamış olanlardan 32 yaşını bitirmemiş olanlar sözleşmeli subay olabilecek.

Genelkurmay Başkanlığı'nca tespit edilecek bölüm veya branşlarda fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenlerden; düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın ilk günü itibariyle lisans öğrenimi bitirenler için 27 yaşını, önlisans öğrenimi bitirenler için 24 yaşını bitirmemiş olanlar ve aynı şartlara haiz uzman erbaşlar ise sözleşmeli astsubay olabilecek.

-Uzman erbaşlara peşin maaş-

Sözleşmeli erler ise en az ilköğretim veya yurtdışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve terhislerinin üzerinden 3 yıldan fazla süre geçmemiş ve düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olacak.

Uzman erbaşların aylıkları her ayın başında peşin olarak ödenecek. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde, o aya ait peşin ödenen aylık geri alınmayacak.

Vefat eden veya SGK tarafından ilgili mevzuat hükümleri gereğince emekliye ayrılan sözleşmeli erbaş ve erlerden de o aya ait peşin ödenen aylık geri alınmayacak.

Teklifle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında bulunmayan erbaş/er ve yedek subay askeri öğrencilerin refakatçilerinin beslenme gereksinmelerinin de hastanelerce karşılanması öngörülüyor.

-''Bölünmeyi isteyen yok''

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bir subayın eşinden dolayı cezalandırılmasının doğru olmayacağını belirterek, ''Ancak söz konusu kurmay subaysa, yarının Genelkurmay Başkanı adayıdır. Onun muhterem eşlerini sade bir vatandaşla bir tutmak doğru değildir. Bazı makamlar yedi sülaleye sorumluluk getirir. Casusluk faaliyetlerine karışmışsa, kumar tutkunuysa, müsrifse, terörle bağlantılı ve ilgiliyse, bunu hiç bir şey olmamış gibi mi karşılayacağız- Eşinin tutum ve davranışlarını adaylık belirlemesinde gözardı edilmesini yanlış ve fahiş bir hata olarak görürüm'' dedi.

MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, hükümetin terörle mücadelede kafasının karışık olduğunu savunarak, ''Hükümet'in ne yapmak istediğini milletle paylaşma zamanı geldi'' diye konuştu. Aydın, Türk milletinin infial halinde olduğunu söyledi.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ''örselendiğini ve Hükümet'in buna kayıtsız kaldığını'' savundu. Kutluata, terörle mücadeleye ilişkin eleştirilerde bulundu.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kaan Köksal, kimsenin ülkenin birliğine, bütünlüğüne kastedemeyeceğini belirterek, ''Gereken fedakarlıklar yapılmaktadır ve yapılacaktır'' ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Bu ülkenin bölünmesini isteyen yok. Dağdakilere bile sorsanız bölünmeyi isteyen kimse yok, farklı statü arayışları var'' dedi.

Müzakerelerin terör örgütü ve temsilcileriyle değil milletle ve temsilcileriyle yapıldığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihinin en güçlü dönemini yaşadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber