Yaşlılık aylığına haciz dönemi bitiyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 22 Haziran 2012 14:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen Torba Yasa Teklifi, Genel Kurul'da yasalaştığında yaşlılık aylığında haciz ve devir uygulaması sona erecek. Ayrıca sosyal yardım kapsamı da genişletiliyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Yasa Teklifi yaşlı ve emeklilere yönelik çok sayıda düzenleme içeriyor.

Bunlardan en dikkat çekeni sosyal yardımlara yönelik haciz uygulamasını kaldıran düzenleme.

Buna göre; 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere verilen yaşlılık ve özürlü yardımları üzerinde, kişinin onayı olsa bile haciz ve devir işlemi yapılamayacak.

Bir diğer düzenlemeyle, sosyal yardımların yalnızca sosyal güvencesi olmayan kişilere yapılması dönemi sona erecek.

Artık, sosyal güvencesi olsa bile kişinin hanede bakmak zorunda olduğu kişi sayısı fazla ise sosyal yardım desteği alabilecek.

Ayrıca, hane içinde kişi başına düşen gelir ortalaması 16 yaşından büyükler için net asgarî ücretin üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç özürlülere de bakım hizmeti verilecek.

Torba Yasa Teklifi ile sosyal yardım yapılacakların kapsamı da genişletildi.

Teklif yasalaştığında hane içindeki kişi başına düşen geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olan kişilerden fakir ve muhtaç durumda bulunanlar doğal afetlerden zarar görenler ve şehit yakınları ile gaziler de artık sosyal yardımlardan yararlanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber