Polis, gece de radar denetimi yapacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2012 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011'de ölümcül kazaların yüzde 31.9'unun gece ve 'radar yok' denilerek hız yapılmasından kaynaklandığı ortaya çıktı.

Denetim zaafı üzerine polise 'gece radar denetimini artırın' emri verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, radarla hız denetimleri konusunda 81 İl Emniyeti'ne bir genelge gönderdi. Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 30'unun "hız" kaynaklı olduğuna dikkat çekilen genelgede, "Her yıl yasal hız sınırları üzerinde araç kullanma ve hıza bağlı olarak ihlal edilen diğer trafik kuralları nedeniyle meydana gelen trafik kazaları sonucunda birçok vatandaşımız hayatını kaybederken birçoğu da yaralanmaktadır" denildi.

Genelgede, ülke genelinde 720 adet video kameralı radar cihazlarıyla trafik denetimlerinin yapıldığı, şehir içlerinde ise KGYS sistemlerindeki radar cihazlarıyla denetim ağı ve süresinin takviye edilerek genişletildiği ifade edildi. Yakın bir zamanda tüm şehirlerarası karayollarının "elektronik" denetim sistemleri ile denetlenebilir hale getirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

DENETİM ZAAFİYETİ UYARISI

Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş tarafından yayımlanan genelgede, gece yapılamayan ve denetim zafiyetine neden olan radarla hız denetiminin sürücülerde "hız yapma" isteğini tetiklediğini belirterek, "Bu durum geceleri seyahat etme eğilimini artırmakta, hızla birlikte gece ile oluşan rehavet, uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı olarak sürücü üzerindeki algı ve refleks zayıflamasının da etkisiyle trafik kazaları kaçınılmaz oluyor" dedi. 2011'de toplam denetimlerin yüzde 69'unun gündüz, yüzde 31'inin gece yapıldığına dikkat çekilen genelgede, radarla hız denetimlerinin ise yüzde 95'inin gündüz, yüzde 5'inin de gece yapıldığı ifade edildi.

GECE DENETİMLER ARTIRILACAK

Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, vatandaşların can ve mal emniyeti ile trafik güvenliğinin sağlanması için alınması gereken tedbirleri de şöyle sıraladı: "Radarla hız denetimleri gece yapılamaz ise, şehirlerarası karayollarımızda sabaha karşı dalgınlık, yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı olarak meydana gelen kazaların önlenmesi amacıyla gün doğumunda planlanarak yapılsın. Mevcut radarla hız denetim araçlarının tamamı aktif olarak hizmette kullanılsın. Kullanılmayan veya ihtiyaç fazlası olan radar cihazları ihtiyaç duyulan birimlerde değerlendirilsin. Radar personeli birbirinin "alternatifi" olacak şekilde planlanarak çalıştırılsın, varsa eğitim eksiklikleri tamamlansın."

Kazaların yüzde 33.1'i gece oldu

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2011 yılında yaşanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarındaki sürücü kusurlarını da mercek altına aldı. Buna göre, sürücü kusur sayıları içinde hız ihlalinden kaynaklanan kazaların yüzde 63.8'i gündüz, yüzde 3.1'i alacakaranlık, yüzde 33.1'i ise gece meydana geldi.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber