Aile Bakanlığı'ndan 'bir yastıkta kırk yıl' geçirtecek öneriler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sarp Özer - Uzun ömürlü ve mutluk bir evlilik için çiftlere her koşulda birbirine saygı göstermeleri, baş başa zaman geçirme fırsatları oluşturmaları ve birbirlerini can kulağıyla dinlemeleri tavsiye ediliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca, güçlü ailelerin kurulması ve sağlam evliliklerin yapılması amacıyla düzenlenen ''Evlilik Öncesi Eğitim'' programı Ankara'nın Keçiören, Mamak ve Altındağ ilçelerinde pilot olarak uygulanıyor. Eğitimde çiftlere sağlık, hukuk, aile içi iletişim konularında bilgi veriliyor.

Eğitim kapsamında hazırlanan ''Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri'' kitabında, evliliğini güçlendirmek için tavsiyeler yer alıyor. Mutlu ve uzun ömürlü bir evlilik için yapılması gereken 10 ipucu şöyle:

''Her koşulda birbirinize saygı göstermeye gayret edin, çatışma çözümleme becerinizi geliştirin, kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin, birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun, eşinizle yapmaktan zevk alabileceğiniz ortak ilgili alanları keşfedin, birbirinizi affetmeyi öğrenin, iletişim becerilerinizi arttırın, eşinizi can kulağıyla dinlemeyi öğrenin, eşinizle aranızda yakınlık geliştirin, eşinizin iyi yanlarını ve olumlu özelliklerini görmeye gayret edin.''

-Kimse mükemmel değil-

Kitapta, ilişki içinde saygıyı koruyamamanın, eşlerin birbirine sergiledikleri negatif tavırları arttıracağı vurgulanırken, tartışmaların her evlilikte olabileceği belirtildi. Bu çatışmaların çözümlendirilmesinin, evliliği güçlendireceğine işaret edilen kitapta, kişilerin kendilerini tanımak için gösterecekleri çabanın ilişkinin gelişimine de katkı sağlayacağı kaydedildi.

Eşlerin birlikte yapmaktan zevk alabildikleri aktivitelerin olmasının mutluluklarını artıracağına işaret edilen kitapta, her evlilikte incinip, hayal kırıklığına uğranabilecek olaylar yaşanabileceği ifade edildi. Çiftlere böyle durumlarda 'kimsenin mükemmel olmadığını düşünmeleri' tavsiye edilirken, sağlıklı ilişkilerdeki en temel unsurların başında çiftlerin konuşma ve dinleme becerilerinin geldiği vurgulandı.

Dinleme, evlilik içindeki en önemli iletişim becerisi olarak nitelendirilirken çiftlerin birbirlerinin iyi özelliklerini görmeye gayret etmeleri gerektiği de vurgulandı.

-Görsel, yazılı ve elektronik hizmet vasıtalarıyla huzurlu yuvalar-

Kitabın sunuş bölümünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in görüşlerine yer verildi. Evliliğe dair bilgi ve deneyimlerin kuşaklar arasında çoğunlukla geleneksel olarak aktarıldığını belirten Şahin, bunun yakın zamana kadar huzurlu bir aile ortamının sağlanmasında yeterli olarak görüldüğünü bildirdi.

Gelişen eğitim ve iletişim imkanlarıyla bireysel beklentilerin artığını ve çeşitlendiğine dikkati çeken Bakan Şahin, şunları kaydetti:

''Huzurlu yuvaların kurulmasında geleneksel yöntemlerle birlikte görsel, yazılı ve elektronik hizmet vasıtalarının da kullanılmasını kaçınılmaz hale gelmiştir. Bakanlık olarak yuva kurmaya hazırlanan vatandaşlarımıza evlilik konusunda gündelik hayata ilişkin temel ve kapsayıcı bilgileri içeren bir eğitim paketi hazırladık. Evlilik Öncesi Eğitim olarak adlandırdığımız programımızla aile kurmak amacıyla bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatlarına hazırlanmalarına ve huzurlu bir yuva kurmalarına destek olmayı amaçlamaktayız. Evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini daha iyi tanımaları, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri, birbirleriyle etkili iletişim kurma yollarını keşfetmelerini ve olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilmeleri evliliğe iyi bir başlangıç yapabilme fırsatı verecektir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber