Meclis Genel Kurulu'nda 'Torba Kanun' görüşülüyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 16:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, bu yıl 40 bin öğretmen ataması ile 30 bin polis memuru kadrosu ihdasını da öngören düzenlemeleri içeren bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmelerine başlandı.

''Temel Kanun'' olarak görüşülen ''torba teklif'' üzerinde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, düzenlemeyle birbiriyle ilgisi olmayan 35 kanun ve KHK'de değişiklik yapıldığını söyledi.

Teklifte, asgari ücretlilerin, emeklilerin ve kamu çalışanlarının büyük çoğunluğunun sosyal yardıma muhtaç hale geldiğinin tescil edildiğini savunan Kalaycı, ''AKP iktidarının vatandaşlarımızı yoksulluğa mahkum ettiği, onları fakr-u zaruret içinde bıraktığını zımnen kabul ederek bunu kanun maddesi olarak düzenliyor'' dedi.

Şehit yakınları ve gazilerin de sosyal yardım kapsamına alındığını anlatan Kalaycı, ''Onları yardıma muhtaç hale getirmesi AKP'nin en büyük ayıbıdır. Söz verilmesine rağmen özlük haklarının iyileştirilmesi içini gerekli düzenlemeler bugüne kadar yapılmadı. İstisnada sınır tanımayan AKP, referandum sürecinde şehit yakınları ve gazilerini aldatmıştır'' görüşünü savundu.

Askerlik şubelerinin ve bazı ilçe adliyelerinin kapatıldığını belirten Kalaycı, ilçe adliyelerinin kapatılması konusunun ''rezalete dönüştüğünü'' ileri sürdü. HSYK'nin kısa bir süre içinde kapatılacak ilçe adliyeleri konusunda farklı kararlar verdiğini anlatan Kalaycı, ''HSYK'nın AKP'nin çiftliği'' haline geldiğini iddia etti.

Kapatılma gerekçelerinin doğru olmadığını ifade eden Kalaycı, vatandaşın ilçeler arasında ayrımcılık yapanların yakasına yapışacağını söyledi.

Teklifin en can alıcı düzenlemesiyle Sayıştay denetiminin göstermelik hale getirildiğini kaydeden Kalaycı, ''Sayıştay dış denetim kuruluşu olmaktan çıkarılıyor, denetlenen kurumun denetim birimi haline getiriliyor. Kurumun onaylamadığı denetim raporu hazırlanması imkansızlaştırılıyor. Neden korkuyorsunuz, gocunduğunuz konular mı var, telaşınız ne- Böyle bir denetim asla kabul edilemez. AKP hesap vermemek için kaçacak delik aramaktadır. Hangi düzenlemeyi yaparsanız yapın denetimden, yargı önünden hesap vermekten kaçamayacaksınız'' diye konuştu.

-''Sayıştay'a darbedir''-

CHP Grubu adına teklif üzerinde konuşan İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, torba teklifin ''çorba haline geldiğini'', içeriğinde birbiriyle ilgisi olmayan çeşitli alanların düzenlendiğini söyledi.

Aslanoğlu, yer alındaki linyit madenlerinin kaynağıyla özelleştirilmesinin yolunun açıldığını belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Enerji dağıtım şirketlerini bir süre önce özelleştirildiğini ve denetimini EPDK'ya verildiğini belirten Aslanoğlu, ''Şimdi EPDK denetimde başarılı olamadığı için onun denetim yetkisini bakanlığa alıyorsunuz. Bunun anlamı, 'biz bu özelleştirmede başarısız olduk, halka sahip çıkamadık, halkın menfaatlerini koruyamadık' demektir. Özelleştirilen şirketlerin tek amacı kar etmektir, halka hizmet değil'' dedi.

Sayıştay Yasası'nın 1,5 yıl önce çıkarıldığın hatırlatan Aslanoğlu, Sayıştay'ın denetim yetkilerinin bir kısmının elinden alındığını söyledi. Aslanoğlu, ''Yapılan Sayıştay'a darbedir. Hani siz darbelere karşıydınız'' dedi.

-''30 bin polisle ne yapacaksınız -''-

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002 yılında atanamayan öğretmenler sorununu çözeceklerini ifade ettiğini belirterek, 2002 yılında atanamayan 72 bin öğretmen adayı sayısının bugün 350 bine ulaştığını anlattı.

Teklifle, 30 bin polis alımına imkan tanındığını belirten Kurt, ''30 bin polisle ne yapacaksınız- Polis devletini daha ne şekilde yaratacaksınız'' dedi.

Bir fotoğraf göstererek, ''Bu resim size neyi hatırlatıyor-'' diye soran Kurt'a, bazı milletvekilleri ''ters lale'' yanıtını verdi. Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir öğrenciyle ilgili iddianamede ters lalenin tutuklanmasına gerekçe gösterildiğini anlatan Kurt, ''Öğretmen yerine polis almak derdinde olduğunuz için Hakkari dağlarındaki bu çiçek de suç delili sayılabiliyor'' diye konuştu.

-''Mahcup olacağız''-

AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, teklifte, vatandaşlar açısından önemli olan ve bir an önce çözülmesi gereken konular bulunduğunu ifade etti. Demiröz, ''Bu nedenle, birçok konunun bir arada görüşülmesi gerekiyor. Yapılan düzenlemelerin geçici tıkanıkların açılmasında yarar sağlayacağı kanısındayım'' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da şahsı adına söz alarak, kanun teklifinin gelecekte herkesi mahcup edecek düzenlemeler içerdiğini öne sürdü. Kuşoğlu, ''Komisyondan geçilirken 39 maddeye 20 madde daha eklendi. Teklif, tatsız, tuzsuz bir şeye benzedi. Önümüzdeki yıllarda buna benzer kanunlar yaptığımız için mahcup olacağız. Birileri, 'gözleri kör müydü nasıl böyle bir kanun yaptılar' diyecek'' diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu da teklifin ülke için oldukça önemli düzenlemeler getirdiğini söyledi. Yasa teklifi ile polis ve öğretmen atamaları yapılmasının planlandığını anlatan Baloğlu, ''Bu yasa tasarısı emeklilerimize de müjdeli haberler getiriyor. Zor durumda bulunan emekliler yardım alabilecektir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber