Eker: 'Okul Sütü'nde gıda zehirlenmesi teşhisi konulmuş bir tek hadise yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2012 15:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, okul sütü nedeniyle gıda zehirlenmesi teşhisi konulmuş bir tek olayın bulunmadığını belirterek, ''Süt içtikten sonra rahatsızlığını beyan eden çocuklarımızdan hiçbirine gıda zehirlenmesi teşhisi konulmadı. 1488 numune alınıp analiz yapıldı, analiz sonucunda bir tek numunede hastalığa neden olan bir mikroorganizmaya da rastlanmadı'' dedi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan Genel Kurul'da üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Denizli'deki süt dağıtımına ilişkin bazı iddiaları gündeme getirerek, ''Süt olayında yaşanan kirli ilişkiler iktidarın alın kiri olarak tarihte yerini alacaktır'' diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, çiftçilerin sorunlarına ilişkin yaptığı gündemdı konuşmada, Hükümet'in çiftçiye verdiği kredilerde övündüğünü belirerek, ''Aldığın verginin kaçta kaçını çiftçiye veriyorsun- Tabii ki vereceksin, çiftçini korumak zorundasın. Cebinden değil, milletin parasını veriyorsun'' dedi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli'nin kurtuluş yıldönümü dolayısıyla gündemdışı söz alarak, Kocaeli denilince akla körfezin geldiğini ifade etti. Aygün, körfezin 8 yıl önceki hali ile şimdiki halinin çok farklı olduğunu belirterek, geçmişte fabrika atıkları, kanalizasyonun körfeze akıtıldığını, körfezin yanına bile yanaşılmadığını belirtti. Aygün, bugün ise Kocaeli'nin, körfezine kavuştuğunu kaydetti.

-''Yararlı bir proje''-

Gündemdışı konuşmalara yanıt veren Bakan Eker, okul sütü programı başlamadan önce Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarıyla gerekli koordinasyon yapılarak ihale açıldığını, Türkiye'deki kutu sütü üretimi yapan bütün firmaların davet edildiğini, 17 firmanın katıldığını, bir firmanın hukuki durumu nedeniyle 16 firma tarafından tedarik yapıldığını anımsattı.

Eker, 2 Mayıs 2012'de başlayan okul sütü uygulamasının, okulların tatil olduğu 8 Haziran'a kadar devam ettiğini belirterek, ''Bu dağıtım esnasında, süt nedeniyle gıda zehirlenmesi teşhisi konulmuş bir tek hadise yok. Süt içtikten sonra rahatsızlığını beyan eden çocuklarımızdan hiçbirine gıda zehirlenmesi teşhisi konulmadı. 1488 numune alınıp analiz yapıldı, analiz sonucunda bir tek numunede hastalığa neden olan bir mikroorganizmaya da rastlanmadı'' diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez uygulanan okul sütü programının başarılı şekilde sonuçlandığını, amacına ulaştığını kaydeden Eker, üretici, çocuklar ve sanayiciler için yararlı bir proje olduğunu dile getirdi.

Eker, sorun yaşanması halinde gerekli hassasiyet gösterildiğini, şikayetlerin görüldüğü yerlerin hassasiyetle takip edildiğini, o seri sütlerin piyasadan toplandığını vurguladı.

Denizli'deki laboratuvarın kapanmasının süt programıyla hiçbir ilişkisinin bulunmadığını, bu kararın daha önce alındığını kaydeden Eker, buranın, bazı teknik donanımlarda Türkiye'deki laboratuvar standartlarına uymadığı bakanlık tarafından tespit edildiği için faaliyetlerine ara verildiğini bildirdi.

Tarım sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Eker, çiftçiye 2002'de 1 milyar 868 milyon lira verilirken, 2011'de 7 milyar 84 milyon lira ödediklerini bildirdi. Eker, 2003-2012 arasında ödedikleri nakit tarımsal desteğin 48 milyar 780 milyon lira olduğunu, 2012 sonu itibariyle 50 milyarı bulacağını vurguladı.

Eker, 2002'de 186 milyon lira prim desteğinin, 2011'de 2 milyar 502 milyon liraya; hayvancılık desteğinin 83 milyon liradan, 2012'de 1 milyar 883 milyon liraya çıktığını ifade etti.

Genel Kurul'da ayrıca, siyasi partilerin grup başkanvekilleri, söz alarak, Srebrenitsa katliamını kınadılar.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Kudret Topçu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber