Maliye'de maaş kavgası çıktı vergi tahsilatı zora girecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Temmuz 2012 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCAN BAYSAL

Eşit işe eşit ücret uygulaması ve kurulların birleştirilmesinin faturası Maliye'ye çıktı. Vergi dairesinde görev yapan denetmenlerin vergi müfettişi olduktan sonra ek gösterge ve maaşlarında ciddi miktarda artış olmasının ardından müdürler kazan kaldırdı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşmayı hedefleyen vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten hem maaş hem de özlük haklarında artış bekliyor. Aksi takdirde taşrada görev yapan 468 vergi dairesi müdürü ve bin 82 vergi dairesi müdür yardımcısı tepki göstermeye hazırlanıyor. Söz konusu gelişmenin Maliye Bakanlığı'nın yıl sonu için koyduğu 277 milyar 677 milyon liralık vergi tahsilat hedefini sıkıntıya sokacağı belirtiliyor. Vergi dairesi müdürlerinin yanı sıra Türkiye'de 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıklarında da benzer sorun yaşanıyor. Maaşları ortalama 400 lira düşen vergi dairesi başkanlarının da eşit işe eşit ücret düzenlemesinden rahatsız oldukları belirtiliyor. Bir ilin vergi dairesi başkanı ile Maliye'de görevli bir uzman yaklaşık aynı maaşı alıyor. Edinilen bilgilere göre vergi dairesi müdürleri taleplerini iletmek amacıyla Başbakan Erdoğan'a konuyu rapor olarak aktarmak için girişimde bulundu.

Maliye'de üst düzey bürokratlar ise kısa vadede olmasa bile gönülsüz iş yapan vergi dairesi müdürlerinin vergi performanslarını düşürmelerinden endişe ediyor. Vergi dairesi müdürlerinin her türlü riski aldığına dikkat çeken üst düzey bir Bakanlık yetkilisi bir yıl öncesine kadar vergi dairesi müdürlüğünde görev yapan vergi denetmenlerinin maaşlarının 4 bin liranın üzerine çıktığını, ek göstergesinin ise 3 bin 600 TL olduğunu kaydetti. Riski ve yıpranması fazla olan vergi dairesi müdürleri ise yaklaşık 3 bin lira maaş alıyor. Geçmiş yıllarda başarılı vergi denetmenlerinin sınavla müdür yapıldığına dikkat çeken üst düzey yetkili, "Şimdi işler tam anlamıyla karıştı. Yüz milyonlarca liralık risk alan vergi dairesi müdürlerini seçerek aldık. Şimdiden çok sayıda vergi denetmeni kökenli müdür istifa ederek vergi müfettişi olmak istiyor. Hem 2 bin 200 ek göstergeden kurtulacak hem de maaşında bin liranın üzerinde artış meydana gelecek." dedi.

Maliye'nin maaş politikası vergi dairesindeki dengeleri de değiştirdi. Sadece masasından sorumlu olan ve müdür yardımcısının emrinde çalışan gelir uzmanlarının maaşı 2 bin 800 lirayı bulurken, amirleri ile aynı parayı almalarının rahatsızlık oluşturduğu belirtiliyor. Vergi dairesi müdürlükleri, mükellefi tespit eden, vergiyi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daireler olarak tanımlanıyor. Vergi dairesi başkanlıkları ise yetki alanı içindeki mükellefi tespit ederek, vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin tarh, tahakkuk, tebliğ, tahsil, terkin, tecil, iade, ödeme, muhasebe ve benzeri işlemleri yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber