?Hâkim, savcı devlete karşı taraf olur' diye sendikaya ret

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2012 12:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi üyesi Mustafa Akkuş, yargıç ve savcıların sendika kurmasına, grev, lokavt, toplu sözleşme, toplu pazarlık gibi sendikal hakları kullanırken taraf konumuna gelerek, devlet ve kamu kurumlarına ait davalara tam bir tarafsızlık ve adalet anlayışı içinde bakamayacakları gerekçesiyle karşı çıktı

Ankara 15. İş Mahkemesi, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kurduğu Türkiye'nin ilk yargıç ve savcı sendikası Yargı-Sen'i, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca meslek esasına göre sendika kurulamayacağı gerekçesiyle kapatmıştı.

Kararı onayan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin gerekçeli kararında, sendikal haklarla ilgili uluslararası sözleşmelerdeki hükümlerin, her ülkenin sendikacılık ve toplu sözleşme düzeni ile sınırlı olduğu, Türkiye'de yasalarla zayıf ve bölünmüş sendikacılık yerine üyelerine daha fazla yarar sağlayacağı düşüncesi ile güçlü bir sendikacılık oluşturulmak istendiği ve bu amaçla işkolu ve hizmet kolu sendikacılığının öngörüldüğü vurgulandı. Kararda, meslek esasına göre sendika kurulamayacağına ilişkin düzenlenmenin evrensel hukuk değerleri açısından örgütlenme hakkının özüne zarar vermediği kaydedildi.

Grev, lokavt gerekçesi

Oyçokluğuyla verilen karara, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımlığı görevindeyken HSYK tarafından Yargıtay'a atanan Mustafa Akkuş, değişik gerekçeyle katıldı. Yargının, anayasaya göre devletin üç erkinden biri olduğunu ve hâkim ve mahkemelerin bağımsız olup, teminat altında bulunduklarını kaydeden Akkuş, hâkim ve savcıların bir an olsun toplu pazarlık hakkı, toplu sözleşme, grev ve lokavt haklarından yararlandırılması halinde, doğal olarak taraf konuma geleceklerini, devlet ve kamu kurumlarına ait davalara tam bir tarafsızlık ve adalet anlayışı içinde bakamayacaklarını savundu.

Akkuş, hâkim ve savcılara sendikal hakların verilmesinin, anayasaya göre devletin diğer temel iki erkini temsil eden yasama organı üyeleri ile icra organı mensubu olan Bakanlar Kurulu üyelerinin de ?Sendika Hakkı?na sahip olup olamayacakları tartışmalarını gündeme getireceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber