Sağlık Bakanlığında Eş Durumundan Nakil'de Kıdem Sırası

Sağlık Bakanlığında çalışan memurların eş durumundan nakilleri kıdem sırasına göre yapılmaktadır. Ancak kıdem sırası, diğer kamu kurumlarında olduğu gibi hizmet yıllarına göre değil unvan ve öğrenim duruuna göre yapılmaktadır. Bu kapsamda eş durumundan nakil isteyeceklerin hem daha önceki üst hizmet bölgesinden alt hizmet bölgesine atanma dosyamızı hem de bugün yayınlayacağımız kıdem sırasına ilişkin dosyayı dikkatle okumaları gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORULAR

Ben ve eşim şu anda İzmir'de çalışmaktayız. Tıbbi Teknolog olan eşim Sağlık Bakanlığı atama yönetmenliğinin 26.maddesine istinaden (üst bölgeden alt bölgeye) İzmir'den Ordu'ya tayin istedi ve oldu. Ben de eşimin tayin karanamesini ekleyerek eş tayini istedim. Eşim tayin yazısını elden Bakanlığa götürdü. 7 Haziran 2005 tarihinde Bakanlığa girişi işlemi olan yazıya, eşimin öğrenim durumu 3 yıl benim ise öğrenim durumumun 4 yıl olmasından dolayı olmayacağını söylemişler. Ama bu tayin yazısına 20 Temmuz 2005 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğüne sordum ve cevap gelmemiş.

1-Bu yazıya cevap verme süreleri nedir?
2-Bu süre içinde cevap gelmezse ne yapmalıyım?
3-Eşim ayrılışını yapmadan ne kadar bekleyebilir?
4-Eşim tayin yazısını 3 ay sonra iptal ettirebilir mi?

Şimdiden teşekkür ediyorum.İyi çalışmalar diliyorum

CEVAPLAR

Eş durumu nakilleri Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre eş durumu tayinleri kıdeme göre yapılmaktadır. Ancak, burada belirtilen kıdemin çalışma süresi ile ilgisi yoktur. 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları 3 yıllık yüksek öğrenim mezunlarından daha kıdemli sayıldıkları için eş durumundan atamanızın İzmir'e yapılmaması doğru bir uygulamadır.

Konuya ilişkin 20'nci madde hükmü şu şekildedir:

"Eşlerin ikisinin de Bakanlık personeli olması halinde genel kaide kıdemli personele öncelik tanıyarak, her iki eş içinde D veya C hizmet gruplarından uygun bir ilde aile birliğini sağlamaktır.

Eş durumu açısından kıdem sıralaması şöyledir;

Merkez teşkilatı kadroları, il müdürleri, başhekimler, klinik şefleri, klinik şef yardımcıları, başasistanlar, yan dal uzmanları, uzman tabipler, tabipler, diş tabipleri, eczacılar, 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 3 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 2 yıllık yüksek öğrenim mezunları, lise mezunları ve bunlarda eşitlik halinde kıdem aylığına esas yılı ve terfi tarihi kıdemli olandır.

Eğer kıdemli personelin çalıştığı il diğer eş için D veya C hizmet grubu il ise kıdemsiz eş bu il'e atanır. Aksi taktirde kıdemli eş için kıdemsiz eşin bulunduğu ilin D veya C hizmet grubundan olmasına bakılır. Her ikisi de mümkün olmazsa Bakanlık, her iki eş için D hizmet grubundan başlamak üzere uygun bir ilde aile birliğini sağlar. Ancak dönem tayini, kura ve sınav sonucu atanan kıdemli personelin kıdemsiz eşinin eş durumu tayininde personel dağılım cetveline göre münhal kadro bulunması halinde D ve C hizmet grubu şartı aranmaz. Aynı ilde çalışan eşlerin naklen atama talep etmeleri halinde aynı ilke ve öncelikler uygulanır."

Cevap-1 1984 tarih ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun'un 7. maddesinde dilekçelere en geç 60 gün içerisinde cevap verilmesi gerektiği hükmedilmekteydi. Ancak 02.01.2003 tarih ve 4778 sayılı "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 27. maddesi ile 3071 sayılı kanunun 7. maddesindeki dilekçe sahiplerine cevap verme süresi 60 günden 30 güne indirilmiştir.

Cevap-2 Dilekçe sahiplerine 30 gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verme zorunluluğu olmasına rağmen genellikle kamu kurumları işlemleri uzun süren dilekçelere bu süre zarfında cevap vermemektedirler. Bu durumdu 4982 sayılı "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu"nun sizlere tanımış olduğu hakkınızı kullanarak Sağlık Bakanlığı'ndan dilekçenizin akibeti veya işlem devam
ediyorsa aşaması hakkında bilgi talep edebilirsiniz. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı kanununa göre bakanlık 15 işgünü içerisinde size bilgi vermek zorunluluğundadır.

Cevap-3 657 sayılı DMK nun 62. maddesine göre başka yere atananların atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde kurumlarından ilişiklerini kesmeleri gerekmektedir. Ancak atama kararlarının memurlara tebliği ile ilgili yasal bir zaman sınırlandırılması bulunmamakta, kurumlar makul bir süre içerisinde tayin emirlerini ilgililere tebliğ etmektedirler. Yani atama kararının size tebliğ edilmesi kurumunuz amirlerinin insiyatifindedir. Birçok amir üst birimlerden atama kararının ivedi tebliği istenmediği durumlarda tayin kararlarını ilgili memura 1-2 ay gecikmeli tebliğ ettirebilmektedir.

Cevap-4 Eşiniz kendi isteği ile Ordu iline yapılan tayinini durdurmak üzere Sağlık Bakanlığına her zaman müracaat edebilir. Ancak atama kararını tebliğ etmiş iseniz kurum 15 gün içerisinde ilişiğinizi keseceğinden ve bu 15 gün içerisinde tayininizi iptal ettirmeniz zor olacağından ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Şayet kurum amirlerinizin tayin kararını size tebliğ ettirmeyeceklerinden emin iseniz atama kararınızın iptali için 2-3 ay sonra müracaat edebilirsiniz. Ancak zaman zaman Sağlık Bakanlığının atama kararlarının ilgililere bir an önce tebliğ edilmesi yönünde tamimler yayınladığı unutulmamalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber