10 yıllık kan davası barış iftarıyla sona erdi

Muş'un Varto ilçesinde, 10 yıl önce meydana gelen olaylardan dolayı kan davalı olan iki aşiret, Kaymakam Ahmet Günaydın'ın 2 yıllık çabası sonunda barıştı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muş'un Varto ilçesinde, 10 yıldan beri aralarında kan davası bulunan 2 aşiretin mensupları, kaymakam ve eski İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Veysel Fidan, ilçe emniyet müdürü, ilçe müftüsü, ilçenin ileri gelenlerle beraber yaklaşık bin kişilik bir iftar yemeğiyle barıştı.

Haksever köyünde yaşayan Azini ve yukarı Hacıbey köyünde Moğıli aşiretleri arasında 10 yıl önce başlayan ve Moğıli aşiretinden Alican Çelik'in Varto'da öldürülmesin ardından aynı gün Almanya'da Azini aşiretinden Murat Bingöl ve Muhtesim Bingöl isimli şahıslar ile bir Yunan vatandaşının öldürülmesi, Akın Bingöl'ün de ağır yaralanması ile sonuçlanan kan davası, 10 yıldır devam ediyordu.

Aşiret mensupları, Kaymakam Ahmet Günaydın, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı Kadir Serdar Yoldaş, İlçe Emniyet Müdürü Sunay Öztürk, İlçe Müftüsü M.Sait Altın'ın ve eski Anavatan Partisi Muş Milletvekili Mehdi Işık, eski Varto Belediye Başkanı Abdulbari Han, Ocaklı Köyü Muhtarı Seyithan Deniz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü İbrahim Ataç ile çok sayıda kanaat önderinin aracı olduğu iftar barış yemeğinde, bin kişinin katılımıyla aşiretler barıştırıldı.

İlçe merkezinde bulunan Medese Petrol Dinlenme Tesisleri'nde düzenlenen barış töreninde, ilçe müftüsü ve ilçenin ileri gelenleri tarafından yukarıda tutulan Kur'an-ı Kerim'in altından tek tek geçen aşiret mensupları bir birlerine sarılarak barıştı.

İlçe Müftüsü M.Sait Altın, dua okuyarak husumetli bulunanlara Kur'an-ı Kerim'le Kürtçe ve Türkçe ile yemin ettirerek şu açıklamaları yaptı: ?Bütün müminler kardeştir. Kardeşlerimizin arasını düzeltin ki cenabı Allah size merhamet etsin. Sizi korusun. Bu vesile ile barışın tesisinde emeği olan, başta kaymakamımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. İslam demek barış demektir. İslam'ın manasında barış vardır. Birbirini sevme vardır. Kaynaşması ve gönüllerin bir araya gelmesi vardır. Bütün kardeşlikler geçicidir ama İslam kardeşliği kutsal bir kardeşliktir.

Haksever ve Hacibek'teki kardeşlerimiz, iman noktasında hepimiz kardeşiz. Hepimiz biriz, kabemiz bir, kıblemiz bir, dinimiz bir, birlikteliklerimiz neticesinde beraber olmamız gerekir. Cenabı Allah kalplerimizi bir araya getirsin. Bütün kötülüklerden ve fitnelerden arındırsın.?

Burada bir konuşma yapan Kaymakam Ahmet Günaydın ise iki aile arasında yaşanan kan davasının son bulmasının sevindirici bir olay olduğunu ifade etti. İlçede kavgalı olan diğer ailelere de örnek olmasını dilediğini kaydeden Günaydın, barışın sağlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber