Üç yerde daha belediye başkanları arasında kan davası

Haber Giriş : 08 Ağustos 2005 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır'ın Hani ve Çınar ilçeleri ile Bağıvar belde belediye başkanlarının kan davalı olduğu bildirildi.

Bölgenin kanayan yarası olan kan davalarını sona erdirmek amacıyla çalışmalar yürütülürken, tarafları barıştırmak kolay olmuyor. Kan davası olaylarında geçmişe oranla azalma yaşanırken, bölgede uzun yıllar öncesinde yaşanan olaylar nedeniyle halen süren kan davalarına da rastlamak mümkün.

Kan davası nedeniyle 4 aydır belediye başkanı olduğu Hazro İlçesi'ne gidemeyen Hamit Ergin'in gündeme gelmesinin ardından Diyarbakır'da Hani ve Çınar ilçeleri ile merkeze bağlı Bağıvar belde belediye başkanlarının da kan davsının bulunduğu ortaya çıktı.

?OĞLUMU ÖLDÜRDÜLER?

Çınar Belediye Başkanı Vecdi Arzu, kan davasının kötü olduğunu ve bu durumun tercih edilmediğini belirterek, bunun sona ermesi için her iki tarafın da hoşgörülü olması gerektiğini söyledi.

Kan davalı oldukları karşı tarafla barışmak için talepte bulunduğunu, ancak bu talebe olumsuz yanıt aldığını ifade eden Arzu, şöyle dedi:

?Birkaç yıl önce ben barışmak istedim. Onlar gelip oğlumu öldürdüler. Barışın olması için hoşgörü olması lazım. İnsan hata yapar. Hak etmeyen bir insan vurulursa bu durum insanı üzer. Kan davalılarda biri dik kafalı, diğeri yumuşak kafalıdır. Yanlış değerlendirmeler sonucu barış olmaz. Kan davası 2 ülke arasındaki savaşa benziyor. Barışın sağlanması için hoşgörü olması lazım. Oğlumu öldürdükleri için barışmadık. Barış zamanı gelince olabilir.?

?İLÇEYİ TERK ETTİLER?

Hani Belediye Başkanı Celal Kayhan da geçen yıl belediye ekiplerinin yol genişletme çalışmasında bir evin duvarının yıkılmasından sonra çıkan olayda bir oğlunun öldürüldüğünü, bir oğlunun da yaralandığını söyledi.

Olaydan sonra karşı tarafla barışmadıklarını, kan davalı aileden 6 kardeşin aileleriyle ilçeyi terk ederek, Bingöl'ün Solhan İlçesi'ne yerleştiğini anlatan Kayhan, ?Kan davalı olduğumuz bu aile ilçeyi terk ettiği için bir problem yaşanmadı? dedi.

İlçeye kötü örnek olmamak için kan davası gütmediklerini belirten Kayhan, ?Karşı tarafla barışma olmadı. Bu çağda kan davası kötüdür. Adalet var, hukuk var. Öldüren kişinin de hayatı gidiyor. Yıllarca cezaevinde yatıyor. Ben kan davasını kabul etmem? diye konuştu.

?BARIŞMAK ÇÖZÜM DEĞİL?

Merkeze bağlı Bağıvar Belde Belediye Başkanı Mahmut Akyıl ise kan davalarının cehaletten kaynaklandığını, geçen yıl borç yüzünden çıkan olayda yeğeninin öldürüldüğünü söyledi.

Olaydan sonra karşı tarafla barışmadıklarını ifade eden Akyıl, şöyle konuştu:

?Bizim ciğerimiz yanmış. Başkasının yanmasını istemiyorum. Karşı tarafla barışmadık. Barışsak ne yazar. Bir sonuç çıkmaz. Bence hiç kimse barışmasın daha iyi olur. Önce bu konuda ailesini yetiştirsin. Bu acılar yaşanmasın. Barışsak ne olur, barışmasak ne olur. Çözüm öldürmek değildir. Barışı faydalı görmüyorum. Kin gütmüyoruz. Ama karşı tarafla barışmayacağız. Biz kimseyi öldürmüyoruz. Bizim ciğerimiz yandı. Başka insanların çocukları yetim, kadınları dul kalmasın. Barış çözüm değil. Zaten suç işleyen hapistedir. Bizimki de mezara gitti. Ne barışıyoruz ne de öldürüyoruz. Karşı tarafla bir araya gelmek istemiyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber