Türkiye ile Makedonya arasında vize muafiyeti anlaşması yürürlüğe girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Afganistan'ın Madenler Bakanlığı arasında imzalanan ''Enerji ve Mineral Kaynaklar Alanında İşbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı'' ile iki ülke arasında petrol ve doğalgazı da içerecek hidrokarbonların geliştirilmesi, maden arama ve çıkarma çalışmalarının özel sektör tarafından teşvik edilmesi, madencilikle ilgili çeşitli alanlarda eğitim programları oluşturulması planlanıyor.

Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan zapta göre, petrol ve doğalgazı da içerecek hidrokarbonların geliştirilmesi için işbirliğine gidilmesinin yanısıra üretilmesi ve aramasına yönelik eğitimlerin de verileceği bildirildi.

Zapta göre, Türkiye'nin, Afganistan madencilik sektöründe yatırımcıları teşvik etmek amacıyla şirket konsorsiyumlarının oluşturulmasını teşvik edeceği, Afganistan'ınsa Türk maden şirketlerinin Afganistan mineral ve hidrokarbonlar sektöründe yatırım yapmaları için gerekli yatırım ortamı, güvenlik ve diğer olanakları sağlayacağı belirtildi.

İki ülke arasında büyük ölçekli madencilik faaliyetleri de dahil olmak üzere maden arama ve çıkarma, jeolojik haritalama, petrol ve doğalgaz üretim alanlarında araştırmaların yapılacağı ifade edilen zabıtta, araştırma ve eğitim kurumlarının arasındaki entegrasyonun ve ilişkilerin güçlendirilmesinin hedeflendiği açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Afganistan'ın Madenler Bakanlığı'nın, üst düzey yetkilileri eşbaşkanlığında ilgili bakanlıklar, kurumlar ve birimlerden her birine atanmış eşit sayıda temsilci ve uzmanlardan oluşan ''Ortak Enerji ve Mineral Çalışma Grubu'' (EMÇG) kurmayı kararlaştırdıkları, ilk toplantının 6 ay içerisinde Ankara'da gerçekleşeceği kaydedildi.

-Türkiye ile Makedonya arasında vize muafiyeti anlaşması yürürlüğe girdi-

Öte yandan Türkiye ile Makedonya arasında ''Her İki Ülke Vatandaşlarının Seyehat Şartlarına Dair Anlaşma'' ile de iki ülke vatandaşlarının geçerli seyahat belgeleri eşliğinde sınır kapılarından giriş-çıkış yapılabileceği, transit geçebileceği veya geçici olarak kalabileceği bildirildi.

Anlaşmada, iki ülkenin vatandaşlarının her 180 gün içerisinde ve ilk giriş tarihlerden itibaren 90 günü aşmayan süre zarfında, uluslararası trafiğe açık tüm hudut kapılarından diğer tarafın ülkesine girmek ve geçici olarak kalmak için vize alma yükümlülüğünden muaf olduğu açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber