Bal üretimi düştü, ama birim fiyat arttı

Van'ın Gevaş ilçesindeki Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, 2012 yılı içerisinde bal miktarında yaşanan düşüşün ilçedeki bal üreticilerini etkilemediğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çenberlitaş, mevsim normalleri üzerinde görülen hava sıcaklığı ve yağışın az olması gibi etkenlerden dolayı ilçedeki bal üretiminde yaklaşık yüzde 200 ?lük bir düşüşün yaşandığını belirtti. Geçmiş yıllarda kovan başı 20- 30 kilo bal alırken, bu yıl kovan başı 10 kilo bal aldıklarını anlatan Fırat Cenberlitaş "Ancak bal miktarındaki bu düşüş, bal üreticilerimizi fazla etkilemedi. Çünkü Van Valiliği Köye Dönüş Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında ?Organik Tescil Projesi' uygulamasında, Gevaş balının hiçbir katkı maddesi içermediği görüldü. Biz de bu durumdan yararlanarak Gevaş ta ürettiğimiz organik balın kilosunu 100 TL'den satışa sunduk? dedi.

Bal arılarının çevre şartları, kirlilik, radyasyon, bazı kimyasal maddeler ve genleri değiştirilmiş mısır şerbeti ile beslenmeleri sonucu genetik değişime uğradığını ifade eden Çenberlitaş, ?İlçemiz gerek coğrafi konumu, gerekse doğal bitki deseni itibari ile arıcılıkta zengin bir potansiyele sahip. İlçemizde organik tarıma engel olacak hiçbir neden yok? dedi.

Son zamanlarda gerek televizyondaki bal reklâmlarının, gerekse piyasada satılan balların halk tarafından dikkate alınmadığını dile getiren Çenberlitaş, ?Halkımızın organik ballara olan ilgisi, arıcılarımızı sevindirmiştir. Biz, tamamıyla organik olan Gevaş balını herkesin yemesini tavsiye ediyoruz? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber