Başkan Güzelbey, Suriyeli sığınmacıların dertlerini dinledi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Suriye'de yaşanan iş savaştan kaçarak Gaziantep'e gelen sığınmacılarla bir araya geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 19:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep'e gelen Suriyelilerin eğitim, sağlık, istihdam ve konaklama sorunlarını çözümü için büyük çaba gösteren Başkan Başkan Asım Güzelbey, Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda Suriyelilerin sıkıntı ve problemlerinin dinledi. Güzelbey, daha sonra yapılabilecekleri ve çözümler konusunda görüşlerini belirtti.

Suriye'den gelenlerin sorunlarını çözmek için Gaziantep'e bir koordinatör vali atandığını ve göreve başladığını ifade eden Güzelbey, vali ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve sorunları tek tek çözmeye başladıklarını vurguladı. Koordinatör valinin Gaziantep'in yanı sıra Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa gibi kentlerden de sorumlu olduğunu açıklayan Güzelbey, Suriyelilerin sorunlarını dört ana başlıkta topladıklarını kaydetti. Çözülmesi gerekli birçok sorunları olduğunu, bunların başında önceliği eğitim sorunun teşkil ettiğine işaret eden Güzelbey, bunun yanı sıra sağlık, emniyet, pasaport ve istihdam konularının da önemli olduğunu bildirdi.

Suriyelilerin kendi başına pasaport almaya çalışmasının doğru olmadığını ve bu konuda belediye ile irtibata geçilmesi gerektiğini anımsatan Güzelbey, ?Pasaport ve emniyet işlerini bizim aracılığımız ile yapın. Kendi başınıza iş yapmayın. Arabanız ve pasaportunuz ile ilgili bizimle irtibat kurun. Daha önce yapanlar kamplara götürüldü.? diye konuştu. Tespitlerine göre okul çağında 600 dolayında çocuk olduğunu ve bunların ilk ile ortaokul kısımlarını belediye imkânlarıyla açılan okullarda okutulmaya başlandığını belirten Güzelbey, lise öğrencilerine ise okul bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Eğitim masraflarının tamamını belediye olarak kendilerinin karşılamaya hazırlandıklarını açıklayan Güzelbey, ?Ayrıca yetişkinler için bir kurs düzenliyoruz. Burada ne kadar kalacağınız belli değil. Bizim açtığımız Türkçe kursunda dil öğrenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde yaşam şartlarınız zorlanır. Özellikle kadınların Türkçe bilmesi lazım. Sağlık alanında ise kendimize ait olan sağlık merkezlerinde elimizden geleni yapıyoruz. Ama bunu daha geniş bir çerçevede oturtmaya çalışıyoruz. İstihdam konusunda ise çalışmanın bir takım şartları var. Bunu yerine getirmeniz gerekiyor. Bir takım statüleriniz olmalı. Öyle hemen demekle olmuyor. Onun için buranın bir hukuk ve kanun devleti olduğunu bilmeniz gerekiyor. Doktor ve mühendisler ile ilgili iş alanı daha kolay. Diğerleri için şartların oluşmasını ve iyileşmesini bekliyoruz.? değerlendirmesini yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber