Balıkesir'de lokantaların atık yağları toplanarak ekonomiye kazandırılacak

Balıkesir Lokantacılar Odası, şehir merkezinde bulunan lokantalardaki kullanılmış atık yağların ekonomiye kazandırılması için proje hazırladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje kapsamında atık yağlar, lokantalara ücretsiz olarak verilen bidonlarda özel bir şirket tarafından toplanacak.

Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, lokantalardan atık yağların toplanması için ezici yağ enerji ve biodizel üretim şirketiyle iki yıllık sözleşme imzaladı. İmza törenine, şirketin Genel Müdürü Özcan Ergün de katıldı. Atılan imzalarla söz konusu firma, lokantalarda bulunan atık yağları toplayacak. Lokantalara ücretsiz bidon temin edecek, atık yağ toplama, taşıma ve depolama işini periyodik olarak yapacak.

Oda Başkanı Yıldız, çevreye verdikleri önemi bu sözleşmeyle gösterdiklerini söyledi. Projeyle atık yağların ekonomiye tekrar kazandırılacağına dikkat çeken Yıldız, "Bu durum gerek çevre gerekse ekonomi açısından çok önemli. İki yıllık sözleşme yaptık. İşyerlerinde bulunan atık yağları şirketin temin ettiği bidonlara dolduracağız ve şirket, belirli günlerde gelerek bunları alacak. Bu konuda üyelerimizin duyarlı olacağından eminiz." dedi.

Genel Müdür Ergün ise atık yağları temiz bir çevre için topladıklarını, birçok il ve ilçede benzeri anlaşmalar yaptıklarını bildirdi. Avrupa'da kişi başına düşen ortalama atık yağ miktarı 2,4 kg. iken toplanan ortalama yağ miktarının 1,2 kg. olduğu bilgisini veren Ergün, "Türkiye'de yılda 1,5 milyon ton bitkisel yağ, gıda amacıyla kullanılmaktadır. Bunlardan yaklaşık 350 bin ton atık yağ oluşmaktadır. Toplanabilen miktar, 11 bin ton civarındadır. Kişi başına toplanan ise 100 gr.'dır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber