Türk Sağlık-Sen: Sağlıkta Dönüşüm projesi, sağlığı piyasaya açmaktadır

Haber Giriş : 26 Eylül 2005 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Bolu'da düzenlenen Sağlık Sektöründe Etkin Kaynak Kullanımı ve İlaç Örneği konulu seminerin ardından çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Kahveci, Sağlık Sisteminin Açmazları İçin Yaptığımız Çalışmalara Yetkililer Kulak Tıkıyor

Bolu'da düzenlenen "Sağlık Sektöründe Etkin Kaynak Kullanımı ve İlaç Örneği" konulu seminerin açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de sağlık sektörüne ayrılan kaynakların büyük bölümünün tedavi edici hizmetlere gittiğini, koruyucu sağlık hizmetlerine ise çok az pay ayrıldığını söyledi. Başesgioğlu'nun sözlerini değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Biz yıllardır söylüyoruz ama yetkililer kulaklarını tıkıyor" dedi.

Başesgioğlu'nun çarpıcı açıklamaları bununla sınırlı kalmadı. Bakan sözlerini şöyle sürdürdü "Bu kurgunun değişmesi lazım. Kişileri hasta olmadan sağlıklı tutabilmek sağlık sisteminin becerisidir. Yoksa insanlar hasta olduktan sonra onun hem kişisel olarak sağlığına kavuşması, hem de geri ödeme kurumlarına maliyeti çok fazladır"

Türkiye'de ilaç harcamalarının, toplam sağlık harcamalarının içinde yüzde 50'yi bulan payının çok fazla olduğunu da anlatan Başesgioğlu, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ilaç harcamalarının yüzde 60'lara vardığını, serbest eczane sistemine geçildikten sonra SSK'da da oranın arttığını söyledi.

Çalışma Bakanının yaptığı tespitleri yıllardır dile getirdiklerini söyleyen Önder Kahveci, sendika olarak sağlık sistemini içinde bulunduğu açmazdan kurtarmak için çalışmalar yaptıklarını, ancak çalışmalarının yetkililer tarafından yeterince önemsenmediğini dile getirdi. Türkiye'de sağlık sektörünün ancak milli bir politikayla yürütülebileceğini ifade eden Kahveci "Ancak siz bunun yerine IMF ve Dünya Bankası'nın direktifleriyle hareket ederseniz ilaç harcamalarınız sağlık harcamalarınızın yüzde ellisini geçer." şeklinde konuştu.

Hükümetin sağlıkta dönüşüm politikasına da değinen Kahveci "Sağlıkta Dönüşüm koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek yerine sağlığı piyasaya açmaktadır. Bu durum bizi ilerleyen yıllarda şu an bulunduğumuzdan daha kötü şartlara getirecektir." dedi.

Bakan Başesgioğlu'na çağrıda bulunan Kahveci "Bolu'da dile getirdiğiniz tespitleri biz yıllardır ifade ediyoruz. Ancak sesimizi duyuramadık. Siz hükümetin bir Bakanı olarak bunları Sayın Sağlık Bakanımıza da iletin. Sağlık sistemimiz çökmeden sağlığı piyasalaştırmaya dönük uygulamalardan vazgeçmelerini isteyin" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber