TBMM'de 5 proje ve 5 öneriye ödül

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2012 19:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM personelinin katıldığı, ''Bir Projem Var, Bir Önerim Var'' Projesi kapsamındaki ödüller, sahiplerini buldu. 252 proje ve öneri arasından seçilen projeler arasında, kültürel varlık niteliğindeki yapıların dijital envanterinin çıkarılması, Meclis çocuk internet sitesi, akıllı telefonlara uygulama hazırlığı yer alıyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in katıldığı törenle, 5 proje ve 5 önerinin sahibine ödülleri verildi.

Çiçek, törende yaptığı konuşmada, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Bir kaç hafta önce Avrupa Konseyi üye ülkelerin parlamento başkanlarının yer aldığı bir toplantıya katıldığını belirten Çiçek, toplantıda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin geleceği, dünyada parlamenter demokrasinin zayıflayıp zayıflamadığı ve Arap baharı olmak üzere üç konunun tartışıldığını anlattı.

Çiçek, parlamento başkanlarının, parlamenter demokrasi ya da parlamentoların kamuoyundaki algılaması üzerinde durduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Görüşlerini söyleyen parlamento başkanlarının neredeyse tamamının ortak değerlendirmesi şu; ülkemizde vatandaşlar, halklarımız parlamentoyla ilgili olumlu bir görüşe sahip değil. Parlamentoyu, orada geçen ifadeyle, içi kof, içi boş kuruluşlar, sadece kendisini düşünen insanların görev yaptığı bir kurum gibi, çok hoş olmayan, parlamentolara yakışmayan, parlamenterlerimizin de hakkını gözardı eden bir değerlendirme olduğu ortada. Belli ki tüm parlamentoların dünyada bir algılama, imaj sorunu var. Halbuki biz, bu sorun sadece Türkiye'de var, sadece bizim halkımız bizi böyle görüyor diye düşünüyorduk. Çok daha ileri nitelemeler, iğnelemeler var. Onun için bu konu bizim de gündemimizde olması gereken önemli bir konudur. Çünkü demokrasilerde parlamentonun yeri ve önemli fevkalade ayrıcalıklı olması gerekiyor. Çünkü rejimin kalbi parlamentodur, burası ne kadar düzenli, iyi çalışırsa, halkla ilişkileri ne kadar sağlıklı sürdürürse, hem halkımızın yararınadır hem de sistemin, rejimin işleyişi bakımından önemlidir.''

-''En çok ziyaret edilen...''-

Çiçek, bugün Türkiye'de en çok ziyaret edilen, vatandaşın en rahat ilişki kurduğu, en rahat gelip gittiği, ulaşabildiği yerin TBMM olduğunu buna karşın en az bilgi sahibi olduğu kurumun da TBMM olduğunu dile getirdi.

''Parlamento ne yapar-'' denildiğinde bir çok kişinin bakış tarzının, hareket noktasının farklı olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Genelde birincisi yasama faaliyetinde bulunur, ikincisi özel sorunları çözer gibi, kişiselleşen bir değerlendirme var'' dedi.

Çiçek, parlamentoyu vatandaşa daha iyi tanıtmaları ve hizmet, davranış, halkla ilişkiler açısından TBMM'nin örnek kuruluş olması gerektiğini vurguladı. Burada en öncelikli görevin çalışanlara düştüğünü anlatan Çiçek, bir meclisin sadece yasama faaliyetiyle kendisini tanıtamayacağını söyledi.

Bir çok projeye destek vermeye, bazılarına öncülük etmeye, bazılarına maddi, manevi katkı vermeye çalıştıklarını belirten Çiçek, ''Böylece halkla bütünleşmek ve parlamentomuzun imajını daha iyi noktaya getirmek bakımından. Buna ihtiyaç da var. Burada sadece yasama faaliyetinde bulunmuyoruz, kanun çıkarmıyoruz, denetim yapmıyoruz bunun dışında ülke, halkımız yararına olan bir çok projeye de evsahipliği yapıyor, destek veriyor, toplantılarına katılıyoruz. Böylece daha sağlıklı iletişim kuralım diye. Arkadaşlarımızın katılımına sunduğumuz 'Bir Projem Var, Bir Önerim Var' başlığını önemsiyoruz. Yararlı olacaksa, önümüzdeki yıllarda da bu çalışmayı sürdürmede yarar görüyorum'' diye konuştu.

-''30 yıl önceki bilgiyle sorunları çözemeyiz''-

Çiçek, çalışmaya 252 projenin katıldığını, bunun önemli bir rakam olduğuna işaret etti. Çiçek, statik, alışılagelen, klasik kalıplar içinde bir parlamento çalışmasını yürütemeyeceklerini belirterek, bunun kendilerini, taleplerin ve vatandaşın gerisinde bırakacağını söyledi. Çiçek, vatandaşların beklentilerini karşılayan, yükümlülüklerini yerine getirmede yeni arayışlar, dinamik bir çabanın içinde olmaları gerektiğini kaydetti.

Çalışmaların aynı zamanda bürokrasinin kalitesini ortaya koyacağını ifade eden Çiçek, dünyanın en öncelikli sorununun, kalite olduğunu vurguladı. Çiçek, devlet hizmetlerindeki kalitenin, büyük ölçüde yasanın kalitesinden daha çok bürokratın kalitesiyle ilgili olduğunu belirterek, sözlerini, ''En iyi yasaları da çıkarsanız, eğer iyi anlaşılamıyor, iyi anlatılamıyorsa, hala çıkarılan yasalara rağmen hiçbir şey bu ülkede değişmiyorsa, o zaman değişmesi gereken zihniyettir, bürokrasinin kalitesidir. 30 yıl önceki bilgiyle bugünün sorunlarını çözemeyiz, 30 yıl önceki bürokratik anlayışla bugünün sorunlarına cevap bulamayız. Bu projeler, bürokrasinin kalitesini göstermek, dinamik bir hizmet anlayışını ortaya koymak, kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak, Meclis bürokrasisi olduğunuza göre biraz da milletvekillerimizin yükünü almak açısından önemlidir'' diye sürdürdü.

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu da Meclis'te yaptıkları yeniliklerden söz etti.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nü İngilizce'ye, Meclis internet sayfasını 8 dile çevirdiklerini anlatan Neziroğlu, bunları kitap halinde de bastırdıklarını ifade etti.

Neziroğlu, kazanlarda artan yemekleri kimsesizler ve hasta yakınlarının kaldığı iki ponsiyona gönderdiklerini, tabaklarda kalan yemekleri de hayvan barınaklarına göndereceklerini belirtti.

Danışman ve sekreterlere elektronik posta adresi verdiklerini kaydeden Neziroğlu, iletişimi hızlandırmak için başkanlıklar bünyesinde e-posta grupları oluşturduklarını söyledi.

Yeni şeyler yaptıklarını ve yapmaya çalıştıklarını dile getiren Neziroğlu, ''Sayın Başkanımızın standartları o kadar yüksek ki buna yaklaşmayı başarı olarak kabul ediyoruz. Sürekli daha iyi olma gayretinde olacağız'' dedi.

-Ödüle değer projeler-

Ödül alan proje ve öneriler şöyle:

-Milli Saraylar sorumluluğunda bulunan kültürel varlık niteliğindeki yapıların dijital envanterinin çıkarılması ve çoklu afet riski açısından değerlendirilmesi projesi,

-Meclis çocuk internet sitesi,

-Akıllı telefonlara uygulama hazırlığı ve İ-TBMM projesi,

-Kültür varlıklarının korunmaya alınması ve envanterinin oluşturulması projesi,

-TBMM açık erişim sistemi projesi.

-Ödüle değer öneriler-

-Kütüphaneden alınan kitapların kütüphaneye iade edilmesindeki gecikmeleri azaltmak için otomatik e-mail uyarı sistemi kurulması,

-TBMM e-postalarında kurumsal imza formatının kullanılması,

-Çevre dostu kurum, çevreye duyarlı kurum önerisi,

-Görme engelliler için internet sitesinde web uygulama,

-Ziyaretçilerin veya görevlilerin, TBMM kampüsü içinde kaybolan eşyalarının bir merkezde toplanması.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber