İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mahkeme kararı İle Anadolu Lisesi öğretmeni oldu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Kasım 2012 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay kararlarınca davacı öğretmen Anadolu Lisesi çalışanı olduğundan, Anadolu türü okullara atanma şartlarına sahip olmayan diğer öğretmenin atamasının iptal edilerek tarafının Anadolu Lisesine atanması hususunda açmış olduğu davayı kazandı.

a) 19.12.2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 'Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik hakkında açılan bir davada Danıştay İkinci Dairesinin 12.7.2011 günlü, 2011/1488 Esas Sayılı kararı ile Yönetmeliğin ?kapsam? başlıklı 2.maddesinde her türdeki Anadolu liselerine yer vermemek suretiyle eksik düzenlemenin ve ?Kazanılmış haklar? başlıklı Geçici 1.maddede her türdeki Anadolu liselerinde görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olan öğretmenlere yer vermemek suretiyle eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

b) 19.12.2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 'Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin ?Yer değiştirme? başlıklı 21 maddesi, 2 fıkrasının; ?Bu Yönetmelik kapsamında sayılan eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, yer değiştirmelerinde, fen liseleri arasında ya da fen liselerinden sosyal bilimler liselerine, sosyal bilimleri liseleri arasında ya da sosyal bilimler liselerinden fen liselerine yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler. Yer değiştirme suretiyle atamalarda, kapsamda sayılan eğitim kurumlarına hizmet puanı yetersizliği ya da ihtiyaç bulunmaması nedeniyle atanamayan öğretmenler istemeleri halinde kapsam dışındaki eğitim kurumlarına da atanabilirler.? yürütmesi Danıştay İkinci Dairesinin 12.7.2011 günlü, 2011/1486 Esas sayılı kararı ile durdurulmuştur.

Danıştay 2. Dairesinin 2011/1486 Esas sayılı kararının gerekçesinde; ?19.12.2010 günlü ve 27790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren dava konusu "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri İle Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik"in "Kapsam" başlıklı 2. maddesinin; Danıştay 2. Dairesi'nin 12.7.2011 günlü, 2010/1488 Esas sayılı kararıyla; "öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş olan ve öğrencileri özel yöntemle seçilen Anadolu liselerinde görev yapacak öğretmenlerin de, emsalleri içinde temayüz etmiş olanlar arasından seçilmesi gerektiği tabii olup, öğrencileri aynı yöntemle seçilen fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile Anadolu liseleri arasında öğretmen atamaları yönünden ayrıma gidilerek dava konusu Yönetmelikte her türdeki Anadolu lisesi öğretmenlerine yer verilmemesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? gerekçesiyle yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Buna göre, anılan 21. madde hükmünün her türdeki Anadolu liseleri öğretmenleri yönünden de uygulanacağı tabiidir.

Bu durumda, fen liseleri öğretmenleri ile sosyal bilimler liseleri öğretmenlerinin kendi içinde ya da bu iki kurum arasında yer değiştirebileceğini düzenleyen Yönetmeliğin dava konusu 21. maddesinin 2. fıkrasında, her türdeki Anadolu Lisesi öğretmenlerine yer verilmemesinde eksik düzenleme nedeniyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? ifadeleri yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber