Sağlık Personelinden Üç Soru Üç Cevap

1- İcap nöbeti cüreti alabilmek için doktorun hastaneye gelmesi ve 12 saat hastanede kalması gerekli midir? 2- 4924 sayılı Kanuna göre çalıştırılan sözleşmeli sağlık personeline nöbet ücreti verilmesi gerekli midir? 3- Son atama ve yer değiştirme yönetmeliği değişikliği, mazeret durumları hariç, 5. ve 6. bölgelerde fiilen 2 yıl çalışmadan 1. bölgeye tayini yasaklan hükmü istisna getirmekte midir? Soruların cevapları için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2005 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Merhabalar, icap nöbetinin 5 temmuzdan itibaren ücretlendiğini sitenizden öğrendikten sonra Resmi Gazeteyi bulup hastane müdürüne gittim. Doktor olarak her ay 10 gün icap nöbeti tutuyorum. Müdür bey bana evde icap nöbeti tutarak nöbet parası alamayacağımı, sadece hastaneden çağrılır ve 12 saat hastanede kalırsam ücreti hakedebileceğimi ifade etti.
Ben ise icap nöbetciysem, ki nöbet 16.00-08.00 arasıdır, hastaneden hiç aranmasam bile, izin kullanamadığımdan nöbet ücretini hakettiğimi ifade ettim. şuanda hala ücret alamıyorum.
Yasayı acaba ben mi yalnış yorumladım ?

CEVAP: 5 temmuzda yayınlanan 5371 sayılı yasa ile icap nöbetleri ücretlendirilmiştir.

İcap nöbet ücretinin alınabilinmesi için hastaneye gelmek ve 12 saat hastanede kalmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

İcap nöbetinin tanımı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinde belirtilmiştir. Bu nöbet evde tutulan nöbet anlamına gelmektedir. Günlük ve aylık nöbet listelerinde icap nöbetçisi olarak gösterilen her hekim bu nöbet ücretini almayı hakeder.

Nöbet esnasında hastaneye çağrılıp-çağrılmamanın ücret ödenmesi yönünden farkı yoktur. Yapmanız gereken şey bir dilekçe ile nöbet ücretlerinizi başhekimliğinizden talep etmektir. Zamanı içerisinde dilekçenize cevap verilmez ise veya olumsuz cevap verilir ise idari mahkemeye başvurarak hakkınızı hukuki yollarla alabilirsiniz


SORU: Ben bir devlet hastanesinde doktor olarak çalışmaktayım. Çalıştığım kurumda sözleşmeli olarak hem doktor hemde yardımcı sağlık personeli var ve sayımız yetersiz. Sözleşmeli personel nöbet tuttuktan sonra nöbet izni kullanıyor fakat nöbet parası alamıyor. Nöbet izni birikmiş oluyor. Örnek vermek gerekirse.
A ve B devlet memuru C sözleşmeli personel olsun. 30 günde 3 günde bir nöbet tututklarında C, 10 nöbet yani 240 saat çalışmış oluyor ve yönetmelikte yazan haftalık 45 aylık 180 saati geçmiş oluyor ve yaklaşık 7 gün izin hakkı doğuyor.(Diğer memurlar bu saat kadar nöbet parası alabiliyor)(Haftasonu tatillerini saymadan basit bir hesap )
Kurumumuzda bu şekilde nöbet izinleri birikmiş çok sayıda kişi var.Dolayısıyla hastanede işlerde aksamalar oluyor.

1) Nöbet izinleri kadar bir sefere mahsus olmak üzere nöbet parası verilebilir mi?
2)Bundan sonrası için vardiya usulü ile çalışmaya başlasak bile önceki izinleri kullandırmama hakkımız varmı?
3)Bu konuda sizin başka bir öneriniz varmı? Teşekkürler.

CEVAP: 10.07.2003 tarihinde yayınlanan 4924 sayılı Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile İlgili Kanun gereğince birçok sağlık kurumunda sözleşmeli sağlık ve yardımcı Sağlık personeli çalıştırılmaktadır. Bu kanunun 5. maddesine göre sözleşmeli sağlık personelin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirtilmiştir.

Ancak yine 5. maddede bitirilmesi gereken işler için sözleşmeli sağlık personelinin çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde de çalışmak zorunda olduğu ve bu fazla çalışmaya ek ücret verilemeyeceği hükmolunmuştur.

Yine bu kanunun 6. maddesinde sözleşmeli personele DMK'nun 209 ila 212. maddelerinde belirtilen yardımların verileceği, bunların dışında herhangi bir ödeme yapılamıyacağı belirtilmektedir. Dolayısı ile sözleşmeli sağlık personeline nöbet ücreti verilmesi mümkün görülmemektedir.

Sözleşmeli personele haftada 40 saati geçen çalışmaları için izin verilmesi gerekmektedir. Ancak madem ki hastanede 3 doktor olarak çalışıyorsunuz. Bu durumda Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 42. maddesinde de belirtildiği üzere normal hastane nöbeti yerine İcap( ev) nöbeti tutulması en doğru yoldur. Bu yönetmeliğin 43. maddesine göre kurumda baştabip dahil 2 veya 3 hekimin bulunması halinde icap nöbeti tutulacağı belirtilmektedir. Sizin hastanenizde de yapılması gereken şey normal nöbet sisteminden icap nöbet sistemine geçilmesidir. Zaten mevzuat bunu gerektirmektedir.


SORU: Sayın site yönetcilileri... Sağlık bakanlığının daha önce koymuş olduğu müracat kısıtlamaları başlılı maddede personelin 5. ve 6. bölgelerde fiilen 2 yıl çalışmadan mazeret durumları hariç 1. bölgeye tayinini yasaklamıştı. Bu yeni çıkan maddelerde ilgili değişiklikler mazeret bölşümüne girmediğine göre adı geçen bölgelerde çalışan personel 1. ölgeye şartlar tutsa dahi tayin isteyemeyecek mi ?

CEVAP: Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler 21.10.2005 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu değişiklikler ile eş durumu ve öğrenim durumu nedeni ile atamaların önü açılmıştır.

Bu yeni yönetmelik ile Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 21. maddesinin ana başlığı Olaganüstü haller ve özel durumlarda atama olarak değiştirilmiş, eş ve öğrenim durumlarında tayin yaptırmanın önü açılmıştır.

Ancak görüşüme göre Atama ve Tayin Yönetmeliğindeki Müracaat kısıtlamaları kısmı aynen korunduğu için 5 ve 6. hizmet bölgelerinde görev yapan personelin 2 yıl görev yapmadan 1. hizmet bölgesine tayin isteme yasağı devam etmektedir. Yapılan değişiklikler ile Atama ve Nakil yönetmeliğinin 20. maddesi (Eş durumu nedeniyle atama) değiştirilmiş olsaydı bu durumda memurlar eş durumu ile her bölgeye tayin isteyebileceklerdi. Bu yapılmadığı için 5 ve 6. hizmet bölgelerinde görev yapan memurların eş durumu nedeniyle 1. hizmet bölgelerine tayin istemelerinde sorunlar yaşanacağını ve bunların iki yıl çalışmadan tayinlerini 1. hizmet bölgelerine yaptırmalarının mümkün olmayacağı kanaatindeyim.

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün bu konuda en kısa zamanda açıklayıcı bir genelge yayınlaması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber